Midnattssolen är här!

Klimatologen om missförståndet: "I Luleå finns det ingen midnattssol".

31 maj 2018 17:29

De långa sommarnätterna är på intågande och snart badar Norrbotten i ljus. Men det är inte hela norra Sverige får ta del av midnattssolen, i Norrbotten når den endast delarna ovanför den norra polcirkeln. SMHIs klimatolog Thomas Carlund menar att det råder en missuppfattning gällande vad som egentligen räknas som midnattssol. Solen måste till exempel ligga ovanför horisonten under tjugofyra timmar för att vara midnattssol.

– I Luleå finns det till exempel ingen midnattssol som vi räknar det, vi räknar på att överkanten av solen ska vara ovanför horisonten under tjugofyra timmar. Det är klart att det är ljust ändå, men bara för att det är ljust så räknar man inte att det är midnattssol.

Enligt SMHIs preliminära mätningar råder det midnattssol från den 29 maj till och med den 14 juli varje år. Årets midnattssol har anlänt till länet och bland annat Kiruna har haft dagar av tjugofyra timmar med solsken. Men Aili Forsenius på Svenska turistföreningens nordligaste anläggning Abisko Fjällstation berättar att hon upplever att de långa nätterna av sol inte har nått dem än.

– Det har inte kommit någon midnattssol ännu, det är väldigt väldigt ljust så det kan inte vara långt ifrån. Det brukar börja i början av juni.

Det är många som förundras över det ljusfenomen som glänser ovanför polcirkeln varje sommar. Turister från alla världens hörn besöker Norrbotten varje år för att ta del av de ändlösa nätterna.

– Det brukar komma mer folk på grund av midnattssolen. Än så länge har det inte kommit så många. Men i juni brukar det komma fler, säger Aili Forsenius.

Vad är midnattssol?

På den norra och den södra polcirkeln kommer det under någon del av året finnas dygn där det inte förekommer någon upp- eller nedgång av solen, detta kallas för midnattssol. Ju närmare polencirklarna man befinner sig, desto större del av sommaren har man midnattssol.

Motsatsen till midnattssol heter polarnatt. Detta innebär att solen inte tar sig upp ovanför horisonten under längre perioder. Runt den 22 december brukar vintersolståndet ske i Kiruna, då når solen inte upp över horisonten.

Källa: Nationalencyklopedin, SMHI

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emma Isberg