"Ni mörkar sanningen"

Redaktionschefen Lenitha Andersson-Junkka vill bemöta en allt vanligare förkommande reaktion från läsare.

Mediekrönika2018-10-25 07:00

Ett Facebook-inlägg som får en stor spridning kan skrämma upp en hel stad utan att inlägget innehåller några bekräftade uppgifter. Det är då viktigt att komma ihåg skillnaden mellan innehåll på sociala medier och innehåll i den tidning du nu läser.

I och med att var och en av oss numera kan publicera oss på nätet kan vissa uppdateringar få oerhört stort genomslag oerhört snabbt. Det händer ofta att en privatperson delar med sig av en händelse eller en upplevelse, ibland självupplevd, ibland något som någon bekant upplevt, med uppmaningen att så många som möjligt ska dela inlägget, tex på Facebook.

Oreflekterat och av medkänsla för den drabbade delas inlägget och sprids fort som en löpeld. Men vilken information innehöll egentligen inlägget? Var kommer informationen ifrån och vad kan en spridning av uppgifterna få för konsekvenser? Det frågorna måste man ställa sig innan man delar.

När vi på redaktionen får kännedom om en händelse är journalistens uppgift att med hjälp av olika källor ta reda på vad som hänt. När det handlar om brottslighet är vår främsta källa polisen. Ibland tar det lite tid att få fram information, ibland bedömer vi informationen för knapphändig för att vi ska kunna publicera något. Otåliga läsare hör då av sig till oss och inte helt sällan anklagar oss för att ”mörka” det som hänt genom att inte skriva om det.

Vi mörkar inte något och har ingen underliggande agenda utan vi strävar efter att berätta om det som händer men det ska vara bekräftade uppgifter, en facebook-uppdatering räcker inte enbart som källa. Vi jobbar efter etiska regler och det är viktig grundbult i det demokratiska samhället som media har en så viktig roll i. Tänk dig en värld där medier gjorde publiceringar baserade på rykten och vad det skulle få för konsekvenser för människor! I tidningen vet du att uppgifterna är bekräftade av trovärdiga källor. Du vet också att en ansvarig utgivare har tagit ansvar för uppgifterna som publiceras.

Ett exempel på etiska regler vi håller oss till är att vi inte publicerar uppgifter om etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande. Detta för att vi respekterar den personliga integriteten. De etiska reglerna finns till för att ge den enskilde skydd mot publicitetsskador. Om man som privatperson tycker att vi gått över gränsen kan man anmäla oss till Pressombudsmannen.

Läs mer om de pressetiska reglerna och om hur PO jobbar här: https://po.se/pressetik/s

Mediekrönikan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om