Potatis är basen i tornedalsmaten
Potatis, kött och fisk är historiskt basen i maten i Tornedalen.- Utan potatis fick familjen vara hungrig, säger tornedalingen Stig Waara.
Först steks eller kokas potatisskivorna över elden. Sedan hälls potatisen i järngrytan, laxen strös på och mjäl, mjök, vatten och grädde hälls över. Sedan får gratängen puttra över elden. "Med lock blir det som en ugn", säger Stig Waara.
Foto: Linda Danhall
Smet från flörten
I en järngryta puttrar potatis, i en annan blir potatisgratäng med lax klar och intill kokas netting. I en gryta smälter smöret samman med lök och dill. På halstret är siken uppradad och glittrar när eldslågorna vajar alldeles intill.
- Potatisen i Tornedalen har betytt allt. Hade man potatis, kött och fisk hade man livskvalité. Utan potatis kunde det bli tomt på bordet. I Tornedalen har man alltid varit självförsörjande, säger Waara som driver företaget Matkakoski älvfiske KB.
Innala minns en potatishistoria från när han som ung friade i Finland.
- Hon bjöd hem mig på vickning efter en dans, jag stack och på den vägen är det. Aldrig att jag tänkte äta det där.
Flirten försökte nämligen bjuda på netting och potatis. Numer lockar rätten honom i stället för avskräcker.
- Potatis har man ätit i alla tider. Annat är det med grönsaker, förutom rovor och morötter är de ett nytt påhitt som tornedalingar inte åt in på 1960 och 1970-talet, det var knapsu, säger Waara.
"Medicin för själen"
Närheten till naturen, att odla sin egen potatis och att lyssna till älven är medicin för själen.
- Alla tankar klarnar.
Samma gäller för att laga mat över öppen eld.
- Det är livskvalité. De gamla järngrytorna är fantastiska och maten blir fantastisk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!