Mor Annas fiskmiddag

Foto:

Mat2008-12-22 06:00

Receptet är säkerligen något som har gått i arv i generationer och bygger helt på självhushållets ingredienser. Receptet är i grunden en jämtländsk specialitet men har säkert funnits på många platser i dåtidens i bondesamhället.
I ingredienserna fanns alltid mjölk, på den tiden opastöriserad mjölk direkt tagen från korna i ladugården. Det är därför jag brukar blanda ut vanlig mjölk med matlagningsgrädde för att få spadet lite mer som gammalt.
Der tillsatser jag har gjort, moderniserat något, är åkermyntan, en härlig kryddört som växer vild efter delar av Råneälvens stränder. Vi brukar faktiskt kalla den Råneälvsbasilika. Andra nutida tillsatser kan vara olivoljan och kräftstjärtar.

Tillvägagångssättet:
Rensa, skölj och salta fisken. När jag steker fisk brukar jag ta bort huvudet. Däremot sparar jag alltid huvudet när en fisk ska kokas. Där finns trevliga smakämnen som lösgör sig mer kulinariskt i det kokta vattnet än i stekspadet.
Smör i stekpannan och numera också lite olivolja. Stek fisken på inte alltför häftig värme. Om så sker brukar fisken bli svartstekt på skinnet och rå inuti. Ibland brukar jag rulla fisken i skorpmjöl innan stekningen, vilket kan vara en smaksak. Skorpmjölet gör dock att spadet/såsen får en något mer simmig konsistens. Vänd fisken några gånger så att du får den rätta färgen på skinnet.
Därefter häller du i mjölken och matlagningsgrädden. En normal dos kan vara upp till hälften av fisken. Därefter klipper du ner riktigt med gräslök, torkad och smulad åkermynta (vilket inte är nödvändigt) och gärna lite grovmalen svartpeppar.
Nu kommer hela anrättningen att puttra i stekpannan. Gör det på svag värme tills du anser att fisken, som först stektes, nu också kan anses vara genomkokt. Ös spadet/såsen över fisken under puttrandet i stekpannan. 
Avsluta (toppa) med kräftstjärtar eller räkor. Anrättningen fungerar också med öring eller regnbåge.
Serveras med kokt potatis. Dina smaklökar kommer att få ett frispel.

Smaklig måltid!

Ingredienser.

En röding på 5-8 hg.

Smör och olja.

Gräslök och åkermynta.

Salt och peppar.

Skorpmjöl.

Mjölk och matlagningsgrädde.

Kräftstjärtar eller räkor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!