Stampande och klappande på Dragspelsstämman

Sommarens höjdpunkt i byn för de som diggar dragspelsmusik.De finska mästarna Heidi Haapasaari och Ukko Pekka Yliranta var årets dragplåster på stämman.

Heidi Haapasaari och Ukko Pekka Yliranta har båda vunnit finska mästerskapen. Östen Tegebro, medlem i Dolomitarna, samt finske Tangomästaren Janne Lindgren.

Heidi Haapasaari och Ukko Pekka Yliranta har båda vunnit finska mästerskapen. Östen Tegebro, medlem i Dolomitarna, samt finske Tangomästaren Janne Lindgren.

Foto: Alexander Linder

MASUGNSBYN2008-07-14 06:00
För tolfte året i rad arrangerades Dragspelsstämman i Masugnsbyn. Parkeringen utanför brukslogen var packad med bilar och inne i logen var det nästintill fullsatt på lördagen.
Det stampades och klappades i takt med musik som ljöd ur dragspel och gitarr. För den som så önskade fanns möjlighet att köpa hamburgare och kaffe på gården.
16 grupper
Som vanligt var det många dragspelare som samlats.
16 olika grupper medverkade i årets stämma, däribland ett gäng från Finland med mästartakter. Den finska mästaren från 2000, Heidi Haapasaari, och årets finska mästare, Ukko Pekka Yliranta, var årets dragplåster tillsammans med Tangomästaren Janne Lindgren.
- Jättekul att vara här. Stämningen är så lätt, alla är glada och sjunger med. Det är ganska annorlunda mot hur det är i Finland där publiken mest sitter tyst, sa Heidi Haapasaari.
Ändå når dragspelsmusiken i Finland en bredare publik än i Sverige. Årets finska mästerskap sändes till och med i teve. Tittarna ringde in och röstade fram segraren Ukko Pekka Yliranta, 18 år, som därmed blev ett bevis på att dragspel även lockar yngre förmågor.
- Fler och fler ungdomar i Finland väljer att börja med dragspel, sa Ukko Pekka Yliranta.
Äldre entusiaster
Fast i Masugnsbyn syntes inte många ungdomar. Det var mest äldre entusiaster som tjusades av musiken. Hembygdsföreningens ordförande Östen Tegebro, tillika medlem i dragspelsklubben Dolomitarna, berättade att genom att bjuda in yngre artister skapas kanske ett intresse hos ungdomarna.
- Fast det är inte så enkelt, det är ju få ungdomar i byn, sa han.
Stig och Sigbritt Viklund från Kiruna fanns på plats som vanligt. De satt utanför logen ett tag i väntan på de finska artisterna.
- Helgen är vikt för det här. Vi är ju uppväxta med sån här musik, sa Sigbritt Viklund.
- Och fikat är kanon, tillade Stig Viklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om