Ovisst för Azurboden - pengar försvann

Två personer bosatta i mellersta Sverige har tagit över stiftelsen som driver matbutiken Azurboden i Masugnsbyn.Nu försöker byborna ta tillbaka kontrollen av butiken. De har bland annat skickat in en polisanmälan om förskingring.

Det var glada miner när Azurboden i Masugnsbyn öppnade för sex år sedan. Britt-Marie Kemi, Elin Flygare, Bengt Henriksson, och Ulla Kemi var med i styrelselen för Stiftelsen Masugnsbyns servicehus.FOTO: MARIA NIEMI

Det var glada miner när Azurboden i Masugnsbyn öppnade för sex år sedan. Britt-Marie Kemi, Elin Flygare, Bengt Henriksson, och Ulla Kemi var med i styrelselen för Stiftelsen Masugnsbyns servicehus.FOTO: MARIA NIEMI

Foto: Maria Niemi

MASUGNSBYN2009-03-25 06:00
Azurboden öppnade våren 2003 och fick sitt namn av den på dessa breddgrader sällsynta azurmesen som landade i byn och lockade till sig fågelskådare från hela landet.
Butiken är fortfarande öppen, men framtiden syns högst oviss.
Nya i styrelsen
Problemen började för något år sedan när stiftelsen Masugnsbyns servicehus valde ny ordförande och kassör. De var båda bosatta på en större ort i Mellansverige och hade inga andra kopplingar till Masugnsbyn än att de ägde fas-tigheter i byn.
Nu har problemen blivit akuta. Enligt uppgifter till NSD fattas det mellan 180 000 och 200 000 kronor i kassan och den övriga styrelsen har inte kunnat få någon klarhet i bokföringen.
Det finns en polisanmälan vid ekoroteln i Luleå gällande förskingring vid stiftelsen, men exakt vad anmälan innehåller och mot vem den är riktad är inte offentligt.
Nu försöker byborna ta tillbaka kontrollen av stiftelsen. Bengt Henriksson och Östen Tegebro har varit drivande i frågan.
- Vi var emot att man valde de här två personerna, men det är lätt att säga nu. Den dåvarande styrelsen var utarbetad och ville hoppa av, säger Bengt Henriksson.
Bland annat har de sökt mandat för att genomföra en skuldsanering och få fram en ny styrelse för stiftelsen, men de fick tillbaka sin ansökan utan åtgärd från tingsrätten.
- Den nuvarande ledningen för styrelsen har både boll och slagträ tills någon skickar in en begäran om konkurs, säger Henriksson.
Viktig samlingsplats
Varken han eller Östen Tegebro hyser några större förhoppningar om att Masugnsbyn ska kunna behålla sin butik. Även om de försvunna pengarna skulle komma tillbaka tror de inte att kundunderlaget räcker till längre.
- Om alla i byn skulle handla i affären kanske det hade gått, men köptroheten har inte varit den bästa. Allt det här känns för jäkligt tråkigt, säger Östen Tegebro.
Bengt Henriksson påpekar att Azurboden är mer än en butik, det har varit en viktig samlingsplats i byn.
- Den har fyllt en stor social funktion eftersom vi inte har några andra inrättningar. Det är här som man har kunnat träffa folk spontant. När man kallar till möten är det alltid bara vissa personer som kommer, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!