– Jag vill inte dra på stora trumman om det bara handlar om en liten störning. Om felet beror på att bara ett träd lagt sig på en ledning är det en sak, det borde ta ett par timmar att fixa till. Men om det är ett större fel, till exempel på en transformator någonstans är det en annan sak, säger Rickard Lantto.
Han har aldrig varit med om ett så omfattande strömavbrott tidigare och vill veta vad husägare kan förvänta sig framöver. Han har inget elverk och vill veta vad Vattenfall tänker göra för att undvika fler strömavbrott.
– Det vore bra med ett detaljerat brev där det står var det rasat träd och vad Vattenfall tänker göra åt saken. Om de inte planerar att göra något särskilt blir det till att skaffa ett elverk. Problemet med det är att man behöver en elverksanslutning till huset och det kostar runt 10 000 kronor att sätta in en sådan. Så det är en stor investering, säger Rickhard Lantto.
Enligt Rickhard Lantto är ledningarna både inom och mellan byarna dåliga. Han har själv sett träd som lutar mot ledningarna och menar att det finns en risk för störningar framöver.
Medan strömavbrottet pågick fick Rickhard Lantto information om saken genom en granne som hade kontakt med Vattenfall i arbetet. Rickhard Lantto hade gärna sett att Vattenfall gjort mer för att informera drabbade medan strömavbrottet pågick.
– Vattenfall har ju massa anställda. Och om de inte klarar av att informera husägare gör ingen det. Man har ju lite andra krav på Vattenfall eftersom det är vi som äger bolaget. Det är ju inget privat roffarbolag som kan göra vad de vill, säger han.
Medan strömavbrottet pågick var Rickhard och Cecilia Lantto oroliga för att deras kött skulle förstöras. Köttet verkar ha klarat sig, men om det hade blivit förstört hade paret eventuellt försökt få ersättning för det från Vattenfall.
– Men det som verkligen skulle bli dyrt är ju om något, en vattenledning under golvet till exempel, skulle spricka av kylan och man behöver anlita hantverkare för att laga den. Det hade vi ju verkligen reagerat på, säger Rickhard Lantto.
Alla husägare har inte lika lätt att hantera ett strömavbrott. Rickhard Lantto berättar om en äldre släkting i byn som han behövde åka till mitt i natten. Han lämnade ved, hjälpte till att få igång pannan och plogade till vedboden.
– Han har hemtjänst, men vi diskuterade om han egentligen behövde bo på ett äldreboende när det var som värst. Om han hade bott hos oss hade han ändå blivit ensam på dagarna och jag hade lämnat honom i ett hus som är lika kallt, säger Rickhard Lantto.