Lärarbostaden brann ner till grunden

Den gamla lärarbostaden i Markitta, blev totalförstörd i en kraftig brand. Mannen som bodde i huset uppger att han vaknat av brandlarmet och lyckats ta sig ur det rökfyllda huset.- Bränder är alltid tråkiga. Det var ett fint timmerhus, byggt i två våningar, säger grannen Lennart Olsson.

Markitta ligger fem mil öster om Gällivare. Byn blev rikskänd vid den fyra terminer långa skolstrejken som startade 1972.

Markitta ligger fem mil öster om Gällivare. Byn blev rikskänd vid den fyra terminer långa skolstrejken som startade 1972.

Foto: Marie Ridderström

MARKITTA2010-11-25 06:00
Branden i lärarbostaden i Markitta, startade på bottenvåningen. Räddningstjänsten fick larmet kvart över tolv, natten mot onsdag och ryckte ut till brandplatsen, fem mil öster om Gällivare.
- Vi åkte med hela styrkan, sex man från Gällivare. Nilivaara brandvärn anlände efter oss och hade sju man på plats. Husets bottenplan var helt rökfyllt och rutorna hade spruckit i ett rum. Tyvärr var det för sent att rädda den 100 år gamla träbyggnaden. Han som larmade, hade tagit sig ur oskadd och kan nog tacka brandvarnaren för sitt liv. Vi visste att ingen var inne i huset, säger insatsledare Urban Lindgren.
25-gradig kyla
I den 25-gradiga kylan fick brandmännen ett tufft jobb. De inriktade sig på utvändig släckning genom fönster och ytterdörr. Någon fara för kringliggande byggnader fanns inte, då vinden låg mot den gamla fotbollsplanen. Brandmännen lämnade Markitta vid fem- tiden på morgonen, men det brann ännu på onsdag eftermiddag.
Kvinnan som äger huset befann sig i Malmberget. Mannen som tillfälligt bebodde huset klarade sig utan skador.
Det gamla timmerhuset har varit lärarbostad och ligger intill den gamla skolan i Markitta.
Byn blev rikskänd vid den fyra terminer långa skolstrejk som startade 1972. Markittas mödrar ockuperade skolan som blev Sveriges första friskola.
I byn tycker man att det är sorgligt att den anrika byggnaden brann ner till grunden, men en lättnad är att ingen omkom i den kraftiga branden.
- Jag fick ett telefonsamtal från Thailand om att gamla lärarbostaden brunnit ned. De hade läst på webben. Lärarbostaden var en jättefin kåk, fruktansvärt att den brann ner. Jag minns skolstrejken i Markitta. Hela byn engagerades och jag som bor i Stockholm, deltog i demonstrationer för att stödja Markittaborna, säger Berit Fernström.
Anrik byggnad
Grannen och före detta handlaren i byn, Lennart Olsson, berättar att skolan byggdes 1946 och stängdes efter strejken. I lärarbostaden har många lärare bott genom åren, "Siffer-Johanna", Sofia Johansson bodde i huset i många år och var en känd profil i byn.
- Bränder är alltid tråkiga. Det var ett fint timmerhus, byggt i två våningar, säger Lennart Olsson.
Kjell-Åke Andersson, vid Gällivarepolisen, säger att man ännu inte vet vad som orsakade branden. Nu vidtar en teknisk undersökning som möjligen kan ge svar på frågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om