"Skrämmande"
Det blir inget åtal mot de tre män som misstänks för grovt vapenbrott efter skottlossningen i Mårdsel i somras. Utredningen är nedlagd.- Det är skrämmande. Kan man skjuta vilt med militära vapen utan efterräkningar? säger Olle Björklund, bybon som polisanmälde männen.
Olle Björklund och Dan Eriksson, Mårdsel. På bordet finns hylsor från skottplatsen. FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
- För vår del är ärendet avslutat, säger Magnus Nilsson.
Det var på kvällen den 20 juli
i år som polisen larmades angående skott som avlossats i närheten av Mårdsel. På platsen där skotten hade avlossats fanns ett flertal patronhylsor som enligt uppgifter till NSD misstänktes komma från en kpist.
Tre män, 49, 43 ooch 19 år från Boden och Piteå greps och anhölls senare av jouråklagare misstänkta för grovt vapenbrott. Männen släpptes efter förhör.
Två av männen är anställda officerare på I 19 i Boden.
Tillstånd ha vapen
Men förundersökningsledaren kommer inte att gå vidare
i ärendet.
Anledningen är att två av männen enligt Nilsson har tillstånd av försvaret att ha vapnen.
- Då är inte vapenlagen tillämplig. Då är de inte skyldiga att ha tillstånd enligt vapenlagen, säger Magnus Nilsson.
När det gäller den 19-årige man som inte är anställd av försvaret men som också ska ha befunnit sig på platsen, handlar det om så kallad uppsiktsutlåning av vapen.
- Man hanterar vapen under uppsikt av den som har rätt att inneha vapen. Jag har bedömt att det inte funnits något uppsåt eller oaktsamhet hos honom, säger Magnus Nilsson.
Nu är det försvaret som kommer att hantera frågan inom sin organisation, uppger Magnus Nilsson.
- Då antar jag att det handlar om ett disciplinförfarande hos dem, säger han.
Wilhelm Guldbrand är informationschef på I 19 i Boden. Han säger att chefen för I 19, Jan Mörtberg, nu kommer att starta en utredning kring det inträffade.
Startat utredning
- Han har startat en utredning för att se om det föreligger brott mot försvarsmaktens interna bestämmelser, säger Guldbrand.
Han säger vidare att utredningen kommer att ligga till grund för "fortsatta åtgärder".
Vilken typ av åtgärder kan det röra sig om?
- Det kan röra sig om att personerna blir anmälda till personalansvarsnämnden, säger Wilhelm Guldbrand och uppger att det kan leda till varning, löneavdrag eller avsked.
Vilken typ av vapen som använts vid skottlossningen kan dock varken Magnus Nilsson eller Wilhelm Guldbrand svara på.
Guldbrand hänvisar till att förundersökningen ska sekretessgranskas innan den kan lämnas ut.
Magnus Nilsson säger att det handlar om militära vapen.
"Skrämmande"
Det var Mårdselsbon Olle Björklund som kontaktade polisen och berättade om skottlossningen. Han tycker det är skrämmande att man kan skjuta med militära vapen i skogen utan att det leder till några juridiska efterräkningar.
- Ska officerare ha någon slags straffimmunitet? De borde väl verkligen ha ansvar och omdöme nog att inte bete sig på det här sättet. Verkligen skrämmande att det får gå till så här i Sverige. För vissa gäller tydligen inte samhällets lagar och regler, säger Olle Björklund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!