I början på nittiotalet kom den kände flugfiskaren, fotografen och flugbindaren/entomologen Lennart Bergqvist från Arboga ut med den klassiska boken ”Flugbindning på mitt sätt”. Boken och författaren gjorde stor succé. Idag finns det massor av litteratur för en flugbindare, en djungel som kan vara svår att ta sig ur. Min enkla mening är den att om du/ni införskaffar ovan nämnda bok behövs ingen mer för flugfiske i svenska- och nordiska vatten.
I den boken finns en bindbeskrivning på en fluga som Bergqvist kallar ”Gul flytande puppa”, vilket kan sägas vara ursprunget till dagens sagolikt populära ”Superpuppan”. Originalet skall vara en flytande puppa, det vill säga förstadiet till en kommande kläckt nattslända. Bara det är intressant, eftersom puppor simmar i vattnet och går till ytan för att kläckas. Då kan man tänka sig följande: Dels kan mönstret just imitera en just kläckande nattsländepuppa, eller varför inte skalet till den redan kläckta?
En annan framgångsrik entomolog var Åke Bodén från Piteå, alltid ihågkommen för sina nattsländeimitationer delvis gjorda av kork. Han gjorde också en flytande puppa, helt gjord i kork och otroligt framgångsrik, framför allt vid harrfisket i strömmande vatten.
Åren gick och Bergqvists flytande puppa gick under namnet ”Superpuppan”, ett i alla hänseenden genialt namn på en genifluga, förmodligen utan motstycke. Snillrikt så till vida att den förmodligen kan imitera allt från kläckande nattsländor, flytande nattsländepuppor, nattsländeskal, små simmande fiskar och varför inte dagsländenymfer.
Trots att den till ursprunget var en flytande kuse brukar jag ibland nöja mig med att förtynga den något med en tunn koppartråd, vilket gör att den sjunker. Den funkar lika bra i alla fall, kanske som en miniatyrstreamer som kan imitera en litet fiskyngel.
Vi har inte så många geniflugor i vår flugfiskevärld, där en annan kan vara holländaren Hans v. Klinkens berömda Klinkhamer (månadens fluga för juni). Den kan också imitera en drös med olika mönster. Det är sådana flugor som kan kallas geniflugor, de som imiterar många olika mönster.
Jag har genom åren märkt att vi i landet binder Superpuppan på lite olika sätt. Ju längre norrut i landet du kommer, desto tjockare gör vi kroppen. Vi binder den gärna med brun framkropp och gul bakkropp och brunt kroppshackel. Länge söderut görs de smalare och inte ovanligt med helsvarta kroppar och svart kroppshackel.