Man gripen efter hotet om förskoleskjutning

En 25-årig man sitter anhållen för hotet om att skjuta på en förskola på Lombolo. Mannen har begärt en försvarsadvokat och ska förhöras under eftermiddagen.

20 juni 2019 10:23

Under tisdagen framfördes ett hot om en förskolskjutning på Lombolo i chatt-appen Jodel. Någon hade skrivit "Jag kommer att skjuta på dagis”, ”Lombolo håll era barn hemma” och ”Ska förstöra er alla”.

Polisen och kommunen fokuserade framförallt på att det var Lombolo förskola hotet var riktat mot men samtliga förskolebarn i området skickades hem som en säkerhetsåtgärd.

Under onsdagskvällen frihetsberövades en man i 25-årsåldern.

– Vi har bearbetat materialet och fick fram en misstänkt man i 25-årsåldern som senare hämtades till förhör. Han är nu misstänkt och sitter anhållen, säger Fredrik Söderlind, förundersökningsledare vid polisen i Kiruna.

Söderlind säger att han inte kommenterar vilken typ av material det rör sig om, om huruvida mannen hade någon relation till något av barnen på förskolan eller andra detaljer i ärendet.

– Vi vet inte grunderna kring det här och det får utredningen visa. Den leds nu av åklagare, säger Fredrik Söderlind.

Åklagaren Anna Väppling säger att mannen är fortsatt anhållen med anledning för att han inte ska kunna försvåra utredningen. Under torsdagsförmiddagen har ett kortare förhör hållits.

– Jag kan inte gå in på detaljer men han har begärt en försvarare vilket han kommer att få och sedan ska han förhöras igen. Därefter återkoppling till mig och jag ska ta ställning till om han ska vara fortsatt anhållen, säger Väppling.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Huhtaniska