Man åtalas för spark mot barn

Den asylsökande mannen, som åtalas för att ha sparkat nioåringen i Boden, ska ha gjort det som en hämnd mot Migrationsverket. Han var otrevlig och hotfull och avvisades av personalen, enligt åtalet. Mannen ska ha hotat att "gå ner på stan och mörda någon."

19 juni 2017 15:15

Det var för en månad sedan som nioåringen gick hem från skolan och talade med sin mormor på Facetime när hon blev sparkad i käken av en okänd man i höjd med busshållplatsen "Campus" på Hedenbrovägen. I polisförhör säger flickan att den 30-årige mannen gick rakt emot henne. Hon gick då åt sidan och tror att mannen kanske blev "sur över det". Den åtalade har bara erkänt att de kolliderat. När det gäller sparken mot nioåringen kom den oväntat. Flickan som blev rädd vände och sprang för att slippa ytterligare en spark.

Tidigare, samma förmiddag som den misstänkta misshandeln ägde rum, hade den nu åtalade blivit avvisad av en Securitasvakt från Migrationsverkets reception. Den åtalade hade fått ett avvisningsbeslut och hade inte något boende.

Mannen ska ha varit otrevlig, hotfull och sade att det enda sätt han skulle få hjälp var" att gå ner på stan och mörda någon". Vakten ringde polisen men ingen patrull fanns tillgänglig. Mannen gick sedan mot A 8. Strax före 14.00 såg Migrationsverkets boendepersonal att mannen var på väg tillbaka i riktning mot Migrationsverkets reception varpå de ringde receptionen och förvarnade. Vakten gick ut och såg mannen nere på Hedenbrovägen bortanför busshållplatsen "Campus". Vakten höll uppsikt över mannen tills han hade gått genom rondellen mot Björknäs och släppte mannen när mannen var i höjd med Vårdcentralen. Securitasvakten ringde till polisen och meddelade var mannen befann sig.

Några dagar senare, när polisen och vakten pratade om en annan incident, kom samtalet in på misshandeln av nioåringen. Vakten berättade att han trodde att misstänkte kunde vara mannen som han avvisat från Migrationsverket. Tiden och platsen stämde och mannen ska ha haft en psykisk instabilitet som kan leda till oprovocerat våld.

Tack vare LMA-kort (lagen om mottagande av asylsöknade) identifierades mannen som är skäligen misstänkt. 30-åringen har haft boende på A 8 men vägrat åka till Östersund tillsammans med övriga på boendet. När han efter misshandeln dök upp greps han och häktades. Mannen förnekar misshandeln men bevisning finns genom förhör och fotografier av nioåringens skador. Åklagaren Ulla-Karin Lindström hävdar att den åtalade begick gärningen med uppsåt. Hon yrkar även på att den åtalade utvisas och förbjuds under fem år att återvända till Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa