Det är i sin roll som verksamhetschef i Malmö på Flamman, som är en politiskt och religiöst obunden organisation med bland annat avhopparverksamhet, som Rafi Farouq uttalar sig.
I 23 år har han funnits där för kriminella som vill börja ett nytt liv. Han om någon vet hur situationen ser ut för de som drabbas.
– Jag har många, många hundratals ärenden bakom mig, med familjer, föräldrar och anhöriga och deras perspektiv, säger Rafi Farouq.
Många gånger skuldbelägger föräldrarna sig själv onödigt hårt, menar han. Möjligheten att förändra situationen är egentligen inte så stor.
Familjen kan till exempel inte påverka vad som händer i lokalområdet och om kriminella bor på samma gård eller gata, vilket kan leda till rekrytering.
– Det gäller att inte ta på sig för mycket skuld och skam. Många föräldrar tror att det beror på den egna förmågan. I många fall är familjesituationen bara en pusselbit bland många i vad som krävs för att någon ska bli kriminell.
När ditt barn väl har hamnat i kriminalitet, som för Göran i artikeln här intill, och avtjänar ett fängelsestraff finns tid för reflektion, menar Rafi Farouq. Då finns också möjligheter att påverka.
– Det kan inte ge ditt barn för många chanser.
I många fall finns ödmjukheten helt plötsligt där efter en tid på anstalt.
– Det finns också möjligheter att påverka honom när han sitter där. Positiva insatser görs antagligen i detta nu hos kriminalvården när det gäller den här personen, säger Rafi Farouq.
När livet går vidare igen utanför murarna gäller det att söka professionell hjälp, för att få stöd och vägledning.
– Det är väldigt komplext med avhopparärenden, så man behöver hjälp.
Om det finns en hotbild eller skulder är en väg att ta sig vidare att söka sig till den aktuella kommunen för att få ett så kallat avhopparstöd. I riktigt svåra fall kan utsatta få hjälp att flytta till en annan ort, då med skyddade personuppgifter.
– Såna här personer behöver få hjälp för att få en ny start i livet. För alternativet är inte bättre.
I dag börjar arbetet långt ner i åldrarna för att motverka ett inträde i kriminalitet, förklarar Rafi Farouq. Forskning visar att redan i förskoleåldern går det att utkristallisera individer med normbrytande beteenden.
Barn som senare kan komma att utveckla destruktiva livsstilar, som kriminalitet eller extremism.