Professorn: ”Bör finnas en balans”

De flesta stora företag satsar stenhårt på sin kommunikation utåt. Det kan vara både bra och dåligt, säger professor Lars Nord.

Lars Nord, medieforskare och professor vid Mittuniversitetet

Lars Nord, medieforskare och professor vid Mittuniversitetet

Foto:

Malmfälten2017-12-27 06:00

Lars Nord, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Mittuniversitet har i decennier forskat om samspelet mellan makthavare, medier och medborgare. Han har tittat på hur den politiska kommunikationen tar sig uttryck i den moderna demokratin och hur utvecklingen av både samhället och medierna påverkar möjligheten för medborgare till fri opinionsbildning, ta del av oberoende och saklig information. På många mindre orter i Sverige har medielandskapet förändrats drastiskt i takt med att lokalredaktioner har försvunnit och företag tagit stora steg i kommunikationen utåt och nyttjar nya sociala mediekanaler. Lars Nord vill inte uttala sig särskilt om LKAB:s ställning i Malmfälten men menar att situationen med en stark arbetsgivare på en mindre ort kan ha vissa konsekvenser med sig.

– Jag kan tänka mig att det är speciellt med LKAB:s dominerande roll och att så många av de som bor där är beroende av att företaget finns där, säger Lars Nord.

– Jag minns diskussioner från den tiden då det fanns regementen i större utsträckning. Där blev det så att de boende på orterna ville att den lokala pressen skulle vara lojala mot regementet och inte ställa några kritiska frågor.Han menar att balansen mellan ett företags kommunikationsavdelning och den lokala pressen inte alltid är idealiskt längre.

– Man vill att det ska finnas en balans mellan den som står fri från intressen och den som har dem.

Samtidigt är inte allt ont med att en stor aktör på en liten ort som sitter med mycket information.

– Det är bättre att veta något än ingenting alls. Och ibland kan den typen av informationsarbete som företag gör göras på ett bra, öppet och transparent sätt, säger Lars Nord.

Men man får inte glömma bort att företag ofta har en annan drivkraft än fri information.

– Samtidigt som att man måste veta att företrädarna för ett företag har ett förintresse och det ibland kan bli väldigt ensidiga och tillrättalagda nyheter.

Företagens närvaro på sociala medier har också kommit i takt med att journalistikens förutsättningar förändrats. Finns det ingen lokaltidning på orten så söker företag andra möjligheter att synas och skapar egna konton på olika sociala medier.

– Den ibland slumpartade sållningsprocessen med redaktörer som kastar pressmeddelanden i papperskorgen finns inte längre kvar på många orter. Och även om de finns så har alla företag möjligheten att få ut sitt budskap via sina egna kanaler istället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om