När gruvbolaget nyser darrar hela samhället
Kommunalråden i Kiruna och Gällivare fick ta emot tunga besked från LKAB i går.- Nu har krisen kommit i fatt även oss, säger Tommy Nyström (S) i Gällivare.- Vi får förbereda oss på en prövningarnas tid, säger Lars Törnman (Kip) i Kiruna.
Foto:
Man brukar räkna med att varje LKAB-anställd genererar ytterligare tre arbetstillfällen i samhället.
Snabbt genomslag
- Om LKAB drar ned på bemanningen slår det i genom direkt i den kommunala ekonomin som redan är ansträngd. När LKAB nyser darrar hela samhället, säger Lars Törnman.
Törnman har den förra stora gruvkrisen i färskt minne och han hoppas att läget inte ska bli lika allvarligt som då. Den gången halverades personalstyrkan på tio år och gruvornas hela framtid ifrågasattes.
- Jag vill inte att våra ungdomar ska behöva vara med om det vi gick i genom 1976-1982. Vi håller tummarna för att konjunkturen snart ska vända så att det inte blir lika utdraget som då.
Lars Törnman anser att det kanske allvarligaste är att LKAB överväger att skjuta fram de stora investeringarna i nya huvudnivåer som är planerade.
- I Kiruna har vi alltid haft tryggheten i att LKAB gör stora investeringar i lågkonjunktur då man kan bygga billigare. Det är katastrofalt om det inte blir så nu.
Tufft i Svappavaara
Den ort som, enligt Törnman, kommer att drabbas hårdast är Svappapvaara. Där är pelletsverket den totalt dominerande arbetsplatsen som nu riskerar att hållas stängd under lång tid.
Tommy Nyström påpekar att Gällivare har klarat lågkonjunkturen på ett hyggligt sätt så här långt.
I och med gårdagens besked är dock krisen ett faktum.
- Jag fick signaler om vad som är på gång under morgonen och har knappt hunnit smälta det ännu. Vi kanske har haft våra goda år nu. Jag har förstått att arbetslösheten redan har börjat stiga, säger han.
Byggen stoppas?
Han säger att neddragningarna kommer olägligt, bland annat med tanke på de lägenhetsbyggen som planeras i Gällivare.
- Det vore tråkigt om de inte blev av.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!