I april meddelade Norrtåg att man fått tilldelat sig tre tåg som rullat söderut och som man bygger ut tågtrafiken med inom Norrtågs region, som omfattar Västernorrland och norrut. Tågen behöver dock renoveras och byggas om för Norrtågs behov och väntas rulla på norrländsk räls inom ett par år. Man väljer att utöka verksamheten.
Är det ekonomiskt försvarbart att bedriva en sådan här verksamhet som ni gör med skattemedel?– Vi gör det tillsammans med staten. Det är inte bara de fyra regionerna som finansierar det här. Staten går ju också in via Trafikverket. Och det handlar ju om att vi ska nå upp till de miljö- och klimatmål som finns för Sverige. Det handlar också om att man ska skapa möjligheter för människor att åka kollektivt med tåget. Vi hänger ju ihop i ett helt system över hela Sverige där målsättningen är att möjliggöra ett kollektivt åkande med tåg, säger Maria Stenberg (S), avgående regionråd och styrelseledamot i Norrtåg.
Om du visste det du vet idag om den här verksamheten och den problemfyllda vägen. Skulle man ha gjort Norrtåg-satsningen?- Ja, det tycker jag. Det hänger ihop med den större visionen. Det hade varit väldigt märkligt ifall norra Sverige hade varit den enda regionen i hela landet som inte möjliggör för människor att åka kollektivt med tåg. Det hade känts som att vi varit någon slags u-region.Sedan att vi har kapacitetsproblem det har man på andra ställen också men för mig är det självklart, säger Maria Stenberg.
Har ni kompentensen när det gäller upphandlingar av tågtrafiken?- Ja, det skulle jag säga. Vi har en teknisk chef som är mycket kompetent. Sedan är det ju så här att inte ens upphandlingssidan kan göra något om vi har mycket vilt på spåren. Jag känner mig trygg i att vi har den kompetensen.