Kiruna kommun kritiserar hastighetssänkningar

Regeringen vill göra landets vägar säkrare och i många fall innebär det att fler sträckor får mitträcken och omkörningsfiler. Men längs E10 i Malmfälten föreslår Trafikverket istället hastighetssänkningar på flera sträckor - vilket Kiruna kommun kritiserar.

DÅLIGT FÖRSLAG. Trafikverket föreslår att hastigheten sänks på flera sträckor längs E10. Kiruna kommun är kritisk och menar att vägen borde byggas om. På det sättet kan hastigheten bibehållas och höjas istället.

DÅLIGT FÖRSLAG. Trafikverket föreslår att hastigheten sänks på flera sträckor längs E10. Kiruna kommun är kritisk och menar att vägen borde byggas om. På det sättet kan hastigheten bibehållas och höjas istället.

Foto: Lars-Göran Norlin/Saga Skovdahl

MALMFÄLTEN2016-06-20 08:00

– Vi tycker att Trafikverket borde tänka om och att det finns goda skäl att lyssna på våra synpunkter, säger Peter Niemi, kommunchef i Kiruna.

För en tid sedan presenterade Trafikverket förslag på åtgärder som syftar till att göra statliga och regionala vägar säkrare. I många fall handlar det om att anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard. Berörda kommuner har fått lämna synpunkter i en första remissomgång.

De åtgärder Trafikverket förslår ska genomföras i tre omgångar: under 2016, 2019 och 2023. Trafikverket menar att det bästa sättet att undvika kollisioner är att bygga mötesfria vägar - till exempel 2+1-vägar med mitträcken. På sådana sträckor kan hastigheten sättas till 100 kilometer i timmen för att hålla restiderna korta.

Men på ett antal sträckor vill Trafikverket sänka hastigheten till 80 kilometer i timmen. Krockar vid den hastigheten behöver inte medföra alltför allvarliga konsekvenser menar myndigheten.

Längs E10 vill Trafikverket både höja och sänka hastigheten. Den ska till exempel höjas till 100 kilometer i timmen mellan Morjärv och Svartbyn och Avakko och Lappeasuando. Men mellan Kiruna tätort och Kauppinen vill Trafikverket sänka hastigheten till 80 kilometer i timmen under 2019. Från Kauppinen till Mertainen bör den sänkas under 2023, enligt förslaget.

Trafikverket föreslår också att hastigheten sänks till 80 kilometer i timmen mellan Leipojärvi och Stenbron och mellan Stenbron och Gällivare tätort under 2023.

Kiruna kommuns remissvar till Trafikverket är kritiskt. Kommunen håller fram att hastighetssänkningar på E10 riskerar att leda till köbildningar på sträckor där det inte går att passera tunga fordon eller fordon som kör sakta.

Lägre hastigheter kan också leda till vårdslösa omkörningar och i allmänhet till fler trafiköverträdelser. Acceptansen för hastighetssänkningar bland trafikanter bedöms som låg enligt kommunen.

Trafikverkets förslag, som enligt Kiruna kommun innebär att framkomligheten på E10 försämras kraftigt, kan bara accepteras av kommunen om myndigheten snarast tar fram förslag på hur vägen kan byggas om och bli en 2+1-väg. Sådana åtgärder tycker kommunen borde vara genomförda redan år 2021.

Byggs E10 om som kommunen vill kan hastigheten bibehållas på en del sträckor och höjas på andra. Hastigheten inte bör sänkas, menar kommunen.

– Det är viktigt att vi markerar. Det här är verkligen en fråga som engagerar Kirunaborna och andra som åker längs E10. Vi tycker att man ska bygga bort de delar av vägen som är mindre bra, säger Peter Niemi.

Eftersom såväl trafiksäkerheten som framkomligheten på E10 har debatterats under en lång tid, inte sällan efter allvarliga olyckor, tror Peter Niemi att kommunen kommer att kunna få gehör för sina synpunkter.

– Jag tror att all politik här uppe står bakom våra synpunkter. Så nog finns det förutsättningar för att Trafikverket ska lyssna på kritiken, säger han.

Anpassning av hastighetsgränserna

Regeringen vill anpassa hastighetsgränserna till vägarnas standard för att uppnå ett effektivt och säkert transportsystem. Trafikverket har därför tagit fram förslag på åtgärder för vägar som ingår i de nationella trafikplanerna och länsplanerna till år 2025, samt åtgärdsförslag för ytterligare några vägar. I Trafikverkets rapporter beskrivs olika effekter av åtgärderna; det gäller restid, trafiksäkerhet och miljö.

Inriktningen

Ej mötesfria vägar med måttlig och betydande trafik (2000 fordon per dygn) ska ha max 80 km/tim. Åtgärderna för höjda hastighetsgränser sker i första hand inom det så kallade funktionellt prioriterade vägnätet. Förslag om höjningar och sänkningar finns dock för vägar både inom och utom det funktionellt prioriterade vägnätet.

Källa: Trafikverket (rapport: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard, Norrbottens län).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om