– Det som utredaren har föreslagit blir egentligen helt verkningslöst i Malmfälten. Det blir en lagstiftning som berör framtida stadsomvandlingar, säger Mikael Renqvist.
I somras blev en utredning som tittat på reglerna för ersättning vid expropriation klar. Där konstateras bland annat att personer som bor i hyresrätter och kommer behöva flytta med anledning av samhällsomvandlingarna i Malmfälten har ett dåligt rättsskydd och rätt till en jämförelsevis klen ekonomisk kompensation.
Utredningen föreslår därför bland annat att de som bor i hyresrätt och måste flytta ska få behålla den gamla hyran under fem år. Det här välkomnar Hyresgästföreningen, även om man vill förlänga de föreslagna fem åren till 15 år.
Läs mer: "Hyresgästerna stadsflyttens stora förlorare"
Men Hyresgästföreningen ser ett annat, helt avgörande, problem med utredningens förslag till lagändringar. Utredningen föreslår nämligen att de nya reglerna om ersättning vid expropriation ska gälla för bearbetningskoncessioner - förenklat tillstånd att bedriva gruvverksamhet - som beviljas efter att den nya lagen har trätt i kraft. Och eftersom LKAB:s tillstånd är gamla skulle ingen person som bor i hyresrätt nu och snart måste flytta få någon generösare ersättning.
Mikael Renqvist är förvånad - utredningen utgår trots att ifrån situationen i Malmfälten.
– Man borde ha uppmärksammat det här. Men utredningen ska ju sammanvägas tillsammans med remissyttranden och det är bara att hoppas att lagrådet och riksdagen uppmärksammar problematiken, säger han.
Enligt utredningen bör lagändringarna träda ikraft redan i januari 2017 - men det menar Mikael Renqvist är praktiskt omöjligt. Utredningen ska bland annat behandlas av lagrådet innan en proposition kan arbetas fram och presenteras för riksdagen. Mer realistiskt enligt honom är mitten av 2018 - 2019.
Men då kommer stora delar av Malmberget att vara tömt. Enligt Mikael Renqvist är det därför angeläget för Gällivare och Kiruna kommuner att agera nu.
– Gällivare kommun har ett gäng medborgare som alldeles uppenbart blir berörda, det vill säga är skadedrabbade men inte får täckning för skadan. Vad har kommunen tänkt göra åt det här? säger han.
Ännu kan lagförslaget ändras. Hyresgästföreningen bedömer att man har störst chans att få gehör för sina synpunkter fram till och med sommaren 2017. Kort efter årsskiftet kommer föreningen därför att kontakta berörda politiker, liksom organisationer man tror vill jobba för samma linje.
– Alla intresserade parter har ett fönster av möjligheter nu. Vi har en klar uppfattning av vad som behöver göras och om det finns fler som är intresserade av att driva vår linje är de välkomna att ta kontakt med oss. Loppet är långt ifrån kört, säger Mikael Renqvist.