Fryst lön för gruvarbetarna

Det blir inga lönesänkningar för gruvarbetarna i Malmfälten.Däremot frysta löner.- Vi är med och delar kostnaderna för krisen, säger Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö.

Foto: FREDRIK PERSSON / Scanpix

MALMFÄLTEN2009-05-14 06:00
Gruvtolvan i Kiruna och Gruvfyran i Malmberget hade möte på varsitt håll i går kväll för att få medlemmarnas synpunkter på förslaget till krisuppgörelse.
Frågan har varit hur produktionssänkningarna och det förlängda sommarstoppet i gruvorna och verken ska bekostas.
Det blev två välbesökta tillställningar. I Kiruna var Nåjdens sal i Folkets hus fylld till sista plats, och kanske mer därtill, vilket innebär en uppslutning på minst 390 personer. I Gällivare var det smockfullt på Blå forell.
Uppgörelsen mellan gruvfacken och LKAB innebär att man kommer att arbeta med så kallad lönerevision, vilket innebär att man inte tar ut årets löneökningar förrän tidigast till hösten. Det köptes i det närmaste unisont av medlemmarna.
- Vi behövde inte rösta, förslaget antogs i total enighet, säger Harry Rantakyrö.
Kom lindrigt undan
Det centrala avtalet skulle annars ha gett gruvarbetarna 3,1 procents påslag från 1 april. Till det ska påräknas vad de lokala avtalen skulle ha gett.
I fjol handlade det om löneökningar på 5,8 procent. I år i blir det alltså ingenting, åtminstone inte förrän till hösten.
Den allmänna uppfattningen var dock att gruvarbetarna har kommit lindrigt undan.
- Förhandlingsgruppen har gjort ett bra jobb. Det har varit stor oro för både lönesänkningar och varsel. Nu får vi behålla även de unga arbetskamraterna, vilket känns bra, säger Jörgen Kyrö som arbetar vid pelletsverket KK 3.
De frysta lönerna ska jämföras med LKAB-ledningens förslag på lönesänkningar på 20 procent.
Uppdraget: slippa varsel
- Vi hade två uppdrag när vi gick in i förhandlingarna och det var att klara oss från varsel och klara oss från lönesänkningar. Vi klarade båda uppdragen, men är ändå med och delar på kostnaderna, säger Harry Rantakyrö.
Medlemmarna i vid Metallfacket vid Scania i Södertälje är möjligen mindre lyckligt lottade. De röstade i går i genom lönesänkningar och förkortad arbetstid.
- Scania är i ett helt annat läge än vad vi är. Men vi vet inte vad som väntar bakom hörnet för oss om krisen blir värre. Vi vet inte om förslaget om lönesänkningar kommer tillbaka till oss. Förhoppningen är att vi slipper det, säger Harry Rantakyrö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!