Jag möter Bo Krogvig, kommunikationsdirektör och Erika Lindblad, kommunikatör med ansvar för samhällsomvandlingen. Vi sitter inte i samma rum utan mötet sker via Skype. Digitalt och modernt. Jag i Luleå, Bo Krogvig i Stockholm och Erika Lindblad i Kiruna. Jag är nyfiken på hur LKAB hanterar och delger alla de boende i Kiruna och Malmberget, den information de frågar efter kring stadsflytten.
– För oss handlar det om främst två saker. Det ena är frågan varför? Varför ska man samhällsomvandla överhuvudtaget? Där är det centrala tillgången till mark. Man kan inte bara bryta fyndigheter, marken måste göras om i detaljplaner från bostadsmark till industrimark.
Den andra saken är av lika stort intresse för de cirka 10 000 som påverkas av omvandlingen.
– Hur går det till? De samhällsomvandlare som kommer överens med enskilda bostadsinnehavare måste ju berätta om huret hela tiden.
Förutom de två huvudspåren finns en tredje sak som tar mycket plats i kommunikationen av samhällsomvandlingen.
– Själva flyttande av bostäderna och i synnerhet k-märkta hus, där finns ett enormt medialt intresse, säger Bo Krogvig.
Man kan inte tala om en stor pr-armé som kablar ut propaganda för gruvjätten och stadsflytten. En och en kvarts tjänst, säger Bo Krogvig. Den personifieras av Erika Lindblad som är den kommunikatör som syns på LKAB:s hemsida för samhällsomvandlingen.
– Min dag kan bestå av allt från att skriva artiklar, planera inför olika evenemang, närvara vid byggstarter till att ta hand om journalister från hela världen.
2015, året innan Bo Krogvig kom in i LKAB, formades en strategi för sociala medier. Den gamla hemsidan rustades upp och mobilanpassades. Idag finns LKAB på flera sociala medier. Via instagram-kontot ”LKAB Group” kan följare ta del av det fortskridande arbetet med samhällsomvandlingen. Där varvas bilder av medarbetare på LKAB och jobbannonser med glada boende som fått tillgång till sina nya hus, sponsrade idrottsprofiler som Charlotte Kalla syns också där. När det kommer till kontakten med de boende så märkts det att LKAB är måna om att möta alla.
– Vi lät SIFO genomföra en undersökning där det framkom att 80% av de tillfrågade känner stort förtroende för vår förmåga att ta ansvar i samhällsomvandlingen, säger Bo Krogvig.
– Men för de som inte kände så ställde vi en fråga till och det var om de ändå kunde acceptera förändringen. Där svarade 95% ja.
Men de som inte ser ljust på stadsflytten ignoreras inte.
– För en barnfamilj kan det vara världens chans att bo större och bättre, men för en änkling eller änka som bott i sin lägenhet i decennier och som är mer än väl pensionerade kan en sådan här omställning kännas väldigt hotfull. Då är det viktigt för oss att behandla dem som individer.
Det enorma maskineri som tuggar fram till 2035 kan omöjligt förflyta utan missöden eller förseningar. Men hur hanterar ett stort företag, vars mål är att generar en vinst negativa händelser?
– Vi hade ett par hus i Malmberget där vi märkte att, de här låg sämre till än vad vi trodde och då fick vi ganska snabbt göra en förändring på utflyttnadsplanen och ordna ett tillfälligt boende. Säkerheten måste komma först.
När jag frågar om kostnaderna för kommunikationen säger Bo Krogvig att det inte finns en enskild rubrik i budgeten som rör samhällsomvandlingen och att det är likadant med kommunikation.
– Kommunikation finns i allt, det går inte att säga en siffra utan det ingår numera i allt arbete som vi gör och kommer att göra det i ännu större utsträckning i framtiden. Det mesta kommunikationsarbetet hos oss görs inte av kommunikatörer utan av alla andra hos LKAB.