100-årigt ledningsstråk synas

Tillstånden för ledningsstråken mellan Porjus, Gällivare och Kiruna är på väg att löpa ut. Vattenfall utreder nu befintliga ledningsgatorna, men även om stråken kan behöva dras om.

MILJARD. Vattenfall ska investera en miljard kronor på att bygga om nätet de kommande åren.

MILJARD. Vattenfall ska investera en miljard kronor på att bygga om nätet de kommande åren.

Foto: Johnny Strömbäck

MALMFÄLTEN2016-03-28 16:15

Elstolparna i ledningstråket mellan Porjus, Gällivare och Kiruna har stått där de står sedan 100 år tillbaka. Stråket är kring 10 mil långt.

Nu är koncessionen för ledningarna påväg att löpa ut och Vattenfall är i färd med att ansöka om förlängning hos Energimarknadsinspektionen.

– Ledningarna är mycket viktiga, de försörjer nästan hela Malmfälten med el, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

Inför ansökan har Vattenfall nu inlett en samrådsprocess med berörda sakägare, som de aktuella kommunerna, samebyarna och fastighetsägare.

I samrådsmaterialet utreds de nuvarande ledningsstråken, men även en alternativ sträcka för att undersöka möjligheterna att dra ledningarna annorlunda. Detta enligt ellagen, för att kunna jämföra dagens sträckning med något annat.

Utredningen är en del av Vattenfalls investeringsprogram, där över en miljard ska gå till att bygga om nätet i Norrbotten inom de kommande åren.

– Generellt sett är det många ställen där vi diskuterar om vi ska dra om de mindre ledningarna i framtiden. Det kommer bli omdragningar för att minska riskerna för avbrott.

I Porjus behöver ställverken förnyas. Vattenfall och Svenska kraftnät utreder att anlägga ett nytt ställverk mot Porjusberget, vilket gör att ledningarna kommer behöva dras om något i Porjus.

Men om det blir aktuellt att dra om efter Porjus är inte säkert.

– Det är inte givet att den ska flyttas. Den kanske blir kvar. Vi vill få in synpunkter på hur dagens ledning står och utifrån det försöker vi analysera hur den ska gå i framtiden. I dagsläget ser vi inga större fördelar att dra om bara för omdragandets skull.

Både den nuvarande och den alternativa sträckningen passerar ett antal samebyars flyttleder och betesmarker, samt natura 2000-områden och mindre samhällen.

– Vi måste se hur stora intrång det skulle bli med en ny sträckning, om vi ska flyttta en ledning tar vi nya orörda marker i anspråk. Att bygga nytt kostar en hel del – vi måste ta den hänsynen också.

Även om inte sträckan hela mellan Kiruna och Porjus dras om, så kan delar av ledningsstråket placeras annorlunda och gamla ledningar bytas ut.

Det som skulle tala för omdragning är om det visar sig finnas att stort missnöje eller problem med den nuvarande sträckan. Och om man hittar en bättre lösning.

Vad som skulle kunna tala för att förlänga tillståndet på nuvarande sträckning är om berörda intressenter är nöjda med ledningarna.

– Och att Energimarknadsinspektionen tycker det är en bra lösning som det är idag. Att det fungerar bra, att leveranserna sker med god kvalitet och att miljöintrånget inte är mer än om man skulle välja andra lösningar.

Fredag 25e mars är sista dagen att komma med synpunkter. Dessa ska sedan sammanställas innan en ansökan om förlängning skickas in.

– Det är svårt att sia om hur lång tid det tar. Det kan ta ett par år innan det är klart. Skulle det bli aktuellt att dra om, då är tidsplanen väldigt mycket längre, säger Roger Lindmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om