Vinnarna & förlorarna

Efter mycket möda och besvär, har familjen Nordmark, fått ett nytt hem. I oktober flyttade de in i en nybyggd villa på Tallbacka.-Vi är mycket nöjda. LKAB erbjöd oss ett nytt hus, i utbyte mot det gamla, säger Rune Nordmark.

Det nya Tallbacka med 25 nybyggda villor.

Det nya Tallbacka med 25 nybyggda villor.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2009-11-07 06:00
Rune och Bertha Nordmark har äntligen fått ett nytt hem, efter 1,5 års provisioriskt boende.
-Vi har bott i kartong, det har inte varit någon idé att packa upp. Det har känts jobbigt och ovissheten har varit svår, säger Bertha Nordmark.
Paret Nordmark bodde på Elevhemsområdet i Malmberget. Under villakvarteret med 150 hus, finns Fabianmalmen, som LKAB vill bryta. Villaägarna erbjöds att sälja eller flytta sina hus. En tredjedel ville flytta husen, men husflytten misslyckades. Processen avbröts och förhandlingar inleddes.
-Vi är mycket nöjda med lösningen, ett nytt hus på 121 kvadratmeter. Huset kom i augusti. Tänk, det fanns inte ett hus här i början av sommaren, nu har det ploppat upp hus överallt, säger Bertha Nordmark.
Kaos på Elevhemsområdet
Paret Nordmark tvekade aldrig. De ville flytta sitt hus och de stod som nummer sex i flyttkön, då kaoset utbröt på Elevhemsområdet. Hus sprack och källare rasade. Hela området såg ut som en krigszon, med uppgrävda källargrunder och stora skräp- och jordhögar. Familjen Nordmarks villa på Bersåvägen hade tömts i väntan på flytten. De fick bo i ett tillfälligt boende som skulle vara några veckor, men blev 1,5 år.
-Det var en stressig tid som vi inte vill ha tillbaka. Vi flydde till stugan i Narken hela sommaren, säger Bertha Nordmark.
Flyttade efter 46 år
Gemenskapen i området förstärktes och husflytten blev det givna samtalsämnet bland grannarna.
-Vi har bott på Elevhemsområdet i 46 år. Vi var med från början. Det var ett fint område och vi har trivts i Malmberget. Det kändes jobbigt att lämna huset, men därtill var vi nödd och tvungen, säger Bertha Nordmark.
När de fick erbjudande om en helt ny villa, på Tallbacka, antog de erbjudandet. Tallbacka ligger på Mellanområdet, tre kilometer söder om Elevhemsområdet. Här fanns tidigare 152 lägenheter, med egen ingång, byggda 1977-79. De revs 2002, strax innan gruvans expansion och högkonjuktur.
-Villan på Elevhemsområdet har vi byggt själva och den hade hållit för en flyttning, men det absolut bästa erbjudandet är naturligtvis ett nytt hus, även med tanke på kommande underhåll, säger Rune Nordmark.
Lugnt och fint område
Nu har paret Nordmark börjat komma i ordning. Den vita trävillan från Älvsbyhus ligger fint placerad på Tallbacka och i grannhusen bor känt folk. Närmaste granne är en syster till Bertha, av en slump blev de grannar även här.
Villan har fem rum och kök, men de har valt att slå ut en vägg, för att få ett större vardagsrum. Till våren ska LKAB köra ut matjord och då ska de odla en ny trädgård.
-Nu känns det meningsfullt att så frön och plantera buskar. Här är det lugnare. Gruvans sprängningar och skalv känns inte mycket. och vi slipper Gropen. Inte har vi störts så mycket av gruvan, nån gång har en tavla ramlat från väggen och en gång trodde jag värmepannan exploderade, men det hör ju till Malmberget. Utan gruva skulle vi inte finnas här, säger Bertha Nordmark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om