"Vi får så mycket tillbaka"
Hemma hos familjen Ryrland i Malmberget har man genom åren tagit emot otaliga barn som behövt hjälp. Nu senast har tre ensamkommande flyktingbarn hittat en säker plats i familjens hem.
Rolf och Anette Ryrland tillsammans med Ali, en av de ensamkommande flyktingpojkarna som de just nu har hemma hos sig. FOTO: Hans L. Olofsson
Foto: Hans L. Olofsson
Har fortfarande kontakt
Här i Malmberget har en vardag med kriminalitet och droger bytts ut mot ett ordnat liv, med nya vänner och en meningsfull fritid.
De allra flesta barnen som kommit till familjen har i dag normala liv, och många har fortfarande regelbunden kontakt med familjen. De som funnits i familjehemmet samtidigt som Anette och Rolf Ryrlands egna barn har till och med kontakt med barnen.
Därmed har Ryrlands kommit att bli en utökad familj.
Tacksamheten från barnen som varit placerade hos familjen har kommit att bli en viktig drivkraft bakom att orka fortsätta.
- Att se att det har gått bra för dem känns oerhört bra, säger Anette Ryrland.
Men vad som fick familjen att öppna sina dörrar för ett barn
i behov av ett hem från första början går inte att säga.
- Det bara blev så, säger Anette Ryrland.
Öppnat dörren gång på gång
Många gånger under åren har tanken funnits på att minska ner antalet barn, eller att helt sluta med familjehemmet. Men gång på gång har dörren öppnats och ytterligare ett till barn har tagits emot med öppna armar.
- Känslorna av att vilja lägga av har gått över, säger paret gemensamt och skrattar.
Vardagen kan ibland vara utmanande, men i de allra flesta fallen fungerar det alldeles utmärkt. Några enkla regler styr i hemmet, regler som innebär att tider ska passas, att skolan ska skötas, att man ska berätta sanningen och att skulder ska betalas.
Tack vare att det oftast är flera barn som bor i hemmet kan de som bott hos familjen under längre tid hjälpa till med att se till att allt fungerar. En form av kamratuppfostran, alltså.
Under hösten och vintern har Anette och Rolf Ryrland tagit ett nytt steg genom att ta emot tre ensamkommande flyktingpojkar, något som har inneburit en omställning där den största barriären har varit språket.
Har fått all hjälp som behövs
- Men vi har fått all hjälp vi behöver med tolkar, och så har vi köpt ett svenskt-persiskt lexikon, säger Anette Ryrland.
Från början fick det dagliga pratet ske genom att rita på papper, eller genom att använda kroppsspråket.
- Det som är bra är ju att en bil ser likadan ut i hela världen, så att rita fungerar bra, säger Rolf Ryrland.
Men allt eftersom de ensamkommande flyktingpojkarna spenderat mer tid hos familjen har svenskan kommit naturligt, och för Ali, som bott hos familjen sedan september, börjar det vardagliga gå att hantera utan problem. Men svårare ord måste Rolf och Anette Ryrland fortfarande slå upp i ordboken.
Uppmanar andra att hjälpa till
I Gällivare har det varit problematiskt att hitta bra familjehem till de sammanlagt fem ensamkommande flyktingbarn som kommunen ska ta emot, och hur det kommer sig förstår inte Anette Ryrland.
Det kan visserligen vara en utmaning ibland, men hon beskriver pojkarna som artiga och fyllda av respekt för andra människor.
- Ja, jag är förvånad över att det inte finns fler intresserade i Gällivare, men jag tror att det bottnar i okunskap, säger hon.
Att det är en stor tröskel att ta sig över första gången man tar emot ett flyktingbarn förstår hon, men trots det vill hon uppmana andra människor att hjälpa till.
- Ni får så mycket tillbaka, ta chansen, säger Anette Ryrland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!