Växelkuppen

De växlar pengar så snabbt att kassören inte hinner med. Polisen varnar för två män som på måndagen lurade till sig 2 500 kronor på Konsum i Malmberget.- Penningväxlaren var väldigt fingerfärdig. Jag var tvungen spela upp övervakningsfilmen i slow motion, säger butikschefen Dan Backe.

Konsumbutiken i Malmberget som utsattes för växelbedragaren.

Konsumbutiken i Malmberget som utsattes för växelbedragaren.

Foto: Marie Ridderström

malmberget2009-08-19 06:01
Det var när dagskassorna från måndagen räknade på tisdagsförmiddagen som Dan Backe upptäckte bristen.
- Kassorna misstämde med 2 500 kronor. Jag gick i taket, säger Backe.
Filmades
Han satte igång att leta pengarna och tog hjälp av den inspelade filmen från kassans övervakningskamera. Då fick han förklaringen till kassabristen.
Filmen visade hur två män vid 13-tiden på måndagen kom fram till kassan.
- De var av utländsk härkomst. En av dem hade en bunt hundralappar som han ville växla i 500-kronorssedlar eller tusenlappar. Den andre ställde sig bakom så ingen kund hade någon uppsikt över det som skulle ske.
Snabbt
Sedan gick allt snabbt. Sedelväxlaren påstod att det var 5 000 kronor i sedelbunten hundralappar. Kassörskan kontrollräknade och kom fram till at det bara var 4 900.
- Då vill han räkna själv och kom också fram till att det var 4 900 kronor. Han såg sedan till att han fick ögonkontakt med kassörskan, sänkte händerna och stoppade hälften av penninghögen i fickan. Sedan tog han upp en hundring och visade kassörskan att han lade den till sedelhögen.
Kassörskan tog emot sedelbunten, stoppade den i sedelboxen och lämnade ut 5 000 kronor i högre valörer.
Okända
- Sedelväxlaren var väldigt fingerfärdig. Jag var tvungen att spela upp övervakningsfilmen i slow motion, först då gick det att upptäcka hur det gick till.
Dan Backe har aldrig sett männen tidigare.
- Det är många som vill växla pengar men vi brukar säga nej om det inte är någon vi känner. Då handlar det inte om så stora belopp.
Hur kassabristen ska täckas är oklart.
- Jag vet inte om vi har försäkringar som täcker detta. Kassörskan blir inte ansvarig, säger Dan Backe.
Polisen varnar
Polisen gick på tisdagseftermiddagen ute med en varning för de fingerfärdiga växelbedragarna.
- Det kan inte uteslutas att männen dyker upp på andra håll i Norrbotten, säger Roger Jönsson, polisens informationsdirektör.
Mannen som växlade pengar var 30-40 år gammal, hade tjockt hår och en kraftig näsa. Den andre mannen, som uppehöll kön, är lika gammal och flintskallig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om