Unikt material förstördes i vattenskada

Kommunisternas partilokal i Malmberget har drabbats av en stor vattenskada. Hela källaren vattenfylldes och unikt material från arbetarrörelsens historia förstördes.

NORRSKENSFLAMMAN. Tidningslägg av Norrskensflamman från 1920-talet och framåt förstördes när källaren vattenfylldes.

NORRSKENSFLAMMAN. Tidningslägg av Norrskensflamman från 1920-talet och framåt förstördes när källaren vattenfylldes.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2014-08-05 09:00

– Tusentals böcker, pärmar och tidningslägg förstördes, säger Gun Isaxon , sekreterare i Sveriges kommunistiska parti i Malmberget.

När hon kom till lokalen på tisdag i förra veckan upptäcktes vattenskadan.

– Det forsade vatten i källaren, det var som hela Lina älv ramlat in. Jag stod på femte trappsteget såg eländet, vattnet stod 60 cm högt på källargolvet. Jag fick panik, kastade mig på telefonen och ringde 112, säger hon.

Partilokalen på torget i Malmberget härbärgerar unikt material från partiets historia. Här finns material från förra sekelskiftet och framåt.

– Vi hade tusentals volymer av historiska och nya böcker från vårt eget bokförlag Fram, gamla tidningslägg av Norrskensflamman från 1920-talet och framåt. Protokoll från krigstiden, originalhandlingar och korrespondens mellan Roosevelt, Stalin och Churchill under krigstiden, säger Bror Wennström, gruppledare för partiet.

Gun Isaxon har varit i kontakt med konservator Tamara Oxén i Stockholm.

–Det går att restaurera men till oerhörda kostnader och frågan är vem som ska betala. Det var vi som hade huvudlagret för partiet. Det är inte säkert att man får försäkringsbolaget att gå med på en sådan restaurering, säger Gun Isaxon.

Det hade kunnat sluta ändå värre, om inte Gun Isaxon av en slump kommit in i den semestertomma lokalen.

– Det tog en timme innan man hade stängt av vattnet och Räddningstjänsten kunde suga upp vattnet. Det tog lång tid innan man hittat läckan. Rören är gamla och det finns inga ritningar. Det såg ganska dråpligt ut när teknikerna gick omkring med slagruta på gatan. Det har tydligen brustit i en kulvert under vägen, bakom punkthuset på torget, där det finns massor av rör.

Topbostäder AB äger husen på torget. Man tvingades stänga av vatten i stora delar av kvarteret vilket orsakade problem för hyresgästerna, bageriet och pizzerian. Vattentankar ställdes ut på gården och hyresgästerna uppmanades att kontrollera sina källarförråd.

Gun Isaxon anser att området borde utrymts redan för tio år sedan.

– Min uppfattning är att det är gruvans sprängningar och vibrationer som orsakat rörskadorna, i kombination med det ålderdomliga rörsystemet. Nog får man räkna med att det blir läckor både här och där innan man flyttat samhället. Det blir stora kostnader för kommunen och LKAB, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om