Sveket mot Malmberget

1500 personer har skrivit på listor som kräver en helhetslösning av Malmbergsfrågan. Efter tisdagens möte med LKAB och kommunen är den nybildade opinionsgruppen ännu starkare i sin övertygelse. - Malmberget måste få en helhetslösning, säger Urban Nilsson.

1500 personer har skrivit på listor och kräver en inlösen av Malmberget. Urban Nilsson, Åsa Vaara, Gunilla Lantto, Anders Tranberg och Hans-Olov Johansson, känner sig svikna av LKAB och politikerna.FOTO: Marie Ridderström

1500 personer har skrivit på listor och kräver en inlösen av Malmberget. Urban Nilsson, Åsa Vaara, Gunilla Lantto, Anders Tranberg och Hans-Olov Johansson, känner sig svikna av LKAB och politikerna.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2009-10-22 06:00
Opinonsgruppen är besviken efter tisdagens möte med LKAB och kommunen.
"Hopplöshet"
- Vi gick ut en vecka före mötet och begärde att tala på mötet. Tommy Nyström vägrade ge oss tid. Det är allvarligt, säger Åsa Waara.
Gruppen uttrycker stor besvikelse över kommunalrådet Tommy Nyström som inte längre kämpar för en helhetslösning av Malmberget. Den anser att mötet präglades av hopplöshet. "Kommunalrådet sa att han inte har skrivit på listorna och det säger allt", menar gruppen. Den anser att LKAB brister i information. Exempelvis ritades ett kryss ut på familjen Nilssons gård, utan att de visste vad krysset innebar.
- Efter fyra telefonsamtal fick jag veta att en mätplint skulle placeras på vår tomt, säger Urban Nilsson.
När paret Nilsson-Waara, flyttade in i landsfiskalshuset från 1914, fick de veta att Kaptensgropen skulle fyllas igen och bli ett grönområde med väg över till LKAB 2011. Malmbergsbrytningen skulle inte påverka samhället västerut, men nu ser allt annorlunda ut.
Ödeläggelse
- I stället blev det en otrolig aktivitet, sättning på sättning och skalv på skalv, plus att de köper upp hus runt omkring oss. De har en plan att ödelägga, säger Åsa Waara.
- Det är märkligt att LKAB stoppat fyllningen av Kaptensgropen, därför att det är farligt för arbetarna att vistas nära Gropen, men vi bor 100 meter från Gropen, säger Hans-Olov Johansson.
De berättar om hus som drabbas av vattenskador, om bristande framtidstro och en längtan bort från Malmberget.
-Vi har försökt få köpa en tomt i Gällivare, för att själv bekosta flytten av huset, men vi får ingen tomt, säger Urban Nilsson.
Nu vill dessa unga människor lämna Gällivare kommun. De känner sig svikna av kommun och samhälle. De anser att LKAB härskar genom att splittra, genom att köpa upp vissa hus och betala olika för olika hus.
Ingen framtid
De anser att tisdagens möte utstrålade hopplöshet. "Många ville tala men diskussionen kvästes." Anstormingen av folk var så stor att folk inte fick plats utan tvingades vända om i dörren.
- Det här blev ytterligare ett möte med envägskommunikation. Malmberget har ingen framtid. Malmberget är i ett otroligt förfall, träd växer genom trottoarena, fönster spikas igen med spånplattor, säger Anders Tranberg.
Gruppen säger att den absolut inte vill stänga gruvorna. Det handlar om att ge människor en framtidstro.
Fortsätt kämpa
- Nu är vi 18600 i kommunen. Blir vi 15 000 så kan det innebära att service försvinner, fler skolor stängs och sjukhuset läggs ner, säger Urban Nilsson.
- Politikerna måste fortsätta kämpa för Malmbergsborna. Vi vill härifrån, men kan inte ta kostnaderna och betala för två boenden, säger Gunilla Lantto.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om