Stoppet består i gruvan - fem fastighetsskador anmälda

Produktionen står fortsatt stilla i LKAB:s gruva i Malmberget efter söndagens två kraftiga skalv i malmkroppen Vitåfors-Riddarstolpe.Fem anmälningar om fastighetsskador kom in under måndagen och utifrån anlitad expertis besiktade husen.

Foto:

MALMBERGET2009-05-18 20:27
Bergmekaniker har sedan söndagen undersökt berget i området för Vitåfors-Riddarstolpe, ViRi, där två kraftiga skalv som skakade om ortsinvånarna i Gällivare, Malmberget och Koskullskulle inträffade.
- Vi har inte upptäckt några skador i gruvan. Det visar sig att det råder fortsatt hög aktivitet på ViRis hängvägg, därför avvaktar vi med produktionen. När aktiviteterna avtar gör vi bedömningen om det är dags att starta igen, säger gruvchef Björn Koorem.
Naturlig effekt
Enligt honom är det hängväggen i malmkroppen ViRi som blockar upp, som en naturlig effekt av LKAB:s brytningsmetod.
- Det är ett pågående förlopp och därför förväntar vi oss att det blir fler händelser, men det är svårt uppskatta när och vilken magnitud de kommer att ha.
Under tiden fortsätter bergmekanikerna sitt analyserande, som så småningom ska mynna ut i en resultatrapport.
Hur länge produktionen ska stå stilla kan Björn Koorem inte svara på.
- Att det skulle bli långvarigt finner jag osannolikt. För vår del innebär stoppet ett 20-25 procentigt produktionsbortfall. Vad det innebär i pengar vill jag inte spekulera i, säger han.
Fastighetsskador
Under måndagen kom fem anmälningar om fastighetsskador in till LKAB, som anlitat expertis utifrån för att göra husbesiktningar.
- De är ute och tittar på husen och de tittar också på data från vibrationsmätare som är fast installerade på olika platser i Malmberget. De upprättar en rapport och tar fram en plan för fortsatta fastighetsbesiktningar, säger LKAB:s miljöchef Mikael Westerlund.
Vilka adresser de skadeanmälda husen står på vet han inte, men de är i alla fall belägna i Malmberget och de är relativt utspridda.
Får husägarna ersättning från LKAB?
- Det är för tidigt att säga, men om det går att styrka att det är seismiska händelser orsakade av gruvbrytningen som orsakat skadorna så blir det ersättning. Då är LKAB berett att betala för dem, säger Westerlund.
Ovanligt många
Det händer då och då att fastighetsägare anmäler skador på sina hus, som de hävdar har orsakats av gruvverksamheten.
- Men att det som nu är fem stycken på en och samma gång, det är ovanligt, säger Mikael Westerlund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om