Socialdemokraterna vill rädda simhallen i Malmberget

Socialdemokraterna vill rädda simhallen i Malmberget, men ännu är inte faran över för den populära hallen. Vänsterpartiet har inte tagit ställning till frågan ännu.

Rut Ylipää, Emma Johansson Koski och Kurt Grahn vill ha kvar simhallen i Malmberget. Något måste få finna kvar i den sargade gruvorten, tycker de. FOTO: Marie Ridderström

Rut Ylipää, Emma Johansson Koski och Kurt Grahn vill ha kvar simhallen i Malmberget. Något måste få finna kvar i den sargade gruvorten, tycker de. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2009-08-27 06:00
Socialdemokraterna vill rädda simhallen i Malmberget, men eftersom de inte har egen majoritet i fullmäktige, så är frågan inte avgjord ännu.
- Vi kan inte rasera allt för Malmbergsborna. Det bor faktiskt 4 500 människor kvar i Malmberget och de har lidit nog. När gruvan kommer, då kan simhallen ryka, men vi säger nej till nedläggning 2010 och 2011, säger kommunalrådet Tommy Nyström, s.
Gunillaskolan stängdes
Det är inte första gången som Malmbergets badhus hotas av stängning. Den här gången är det inomhusbassängen i Malmberget som föreslås stängas av en enig service och tekniknämnd. Efter mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott finns en majoritet för stängning, men Tommy Nyström hoppas att vänstern väljer samma väg som socialdemokraterna vid fullmäktigemötet i oktober.
- Gunillaskolan har stängts. Vi kan inte ta allt från Malmberget. Partiet har sagt att vi ska vänta ut LKAB:s beslut om centrala Malmberget. År 2010 får vi besked om det finns brytvärd malm under samhällskärnan, säger Nyström.
Vänsterpartiet har ännu inte tagit ställning i frågan, men har medlemsmöte på söndag. Jeanette Wäppling, ledamot i kommunstyrelsen, säger:
- Service och tekniknämnden hade varit helt enig om att lägga ner Malmbergets simhall och därför kan vi inte säga ja. Vi måste diskutera frågan i partiet, för och nackdelar. Om det ursprungliga förslaget följs så läggs badet ner.
- Simhallen i Malmberget har en viktig social funktion. Det är en komplett anläggning med bowlinghall, skytteanläggning, sporthall, fysioterapi och motionshallar. Vinterhalvåret sprudlar det av aktiviteter från morgon till kväll. Anläggningen har besökare i alla åldrar, från babysim till pensionärer. Skolorna har stor nytta av vår personal som tar hand om simundervisningen, säger , säger simhallens chef Tommy Isaksson.
Populärt bad
Och besökarna vid simhallen värnar om anläggningen.
- Jag är här varje onsdag. Badhuset är viktigt för Malmberget, säger Kurt Gran.
Ekonomibiträdet Diana Mosesson tror att det är en politisk omöjlighet att lägga ner simhallen i Malmberget.
- Simhallen kan inte läggas ner eftersom den är en del i en komplett sportanläggning. När vi har en multiarena, kanske på Mellanområdet, då kan man tala om nedläggning, säger Diana Mosesson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om