Snart brytning under Kilen

Inom ett par år kommer LKAB att bryta malm under Kilenområdet i Malmberget. Gruvbolaget har redan provborrat.Och en ansökan om bearbetningskoncession har lämnats in till Bergsstaten.

Kilenområdet i Malmberget. Om några år kommer LKAB att bryta malm under de här husen.                     FOTO: John Filipsson

Kilenområdet i Malmberget. Om några år kommer LKAB att bryta malm under de här husen. FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

MALMBERGET2009-04-11 06:00
Trots rådande lågkonjunktur planerar LKAB för framtiden. Om ett par år räknar gruvbolaget med att kunna bryta malm under Kilenområdet i östra delarna av Malmberget.
Ansökan inlämnad
Provborrningar har redan skett och en ansökan om brytning är inlämnad till Bergsstaten.
LKAB beräknar att kunna hämta cirka 20 procent av sin totala malmproduktion ifrån Kilenområdet. Det motsvarar ungefär fyra miljoner ton råmalm.
- Vi vill vara ute i god tid och förbereda oss när världskonjunkturerna vänder, säger Karl Wikström, LKAB:s verksamhetschef för samhällsomvandling i Malmberget.
Inte hotat
LKAB bedömer i dagsläget att hyresgästerna på området inte kommer att beröras i någon större omfattning av den framtida planerade brytningen.
- Troligtvis kommer man inte att märka av några större förändringar jämfört med idag. Tidigast om 15 till 20 år i framtiden kommer det att bli aktuellt med en eventuell bostadsförflyttning från området.
Enligt Karl Wikström kommer gruvbolaget att starta brytning någon gång omkring 2012 och den kommer att ske djupt ner under markytan.
- Brytningen kommer att hamna på ungefär 1000-metersnivån och fortsätta ner mot 1250-meter, säger Karl Wikström.
LKAB område
Flertalet av fastigheterna på Kilenområdet, både hyreshus och enskilda villor,
tillhör LKAB. Kilen är ett av Malmbergets äldsta bostadsområden med anor drygt 100 år tillbaka i tiden.
Förutom själva Kilenområdet kommer enligt koncessionen delar av andra områden i östra Malmberget att beröras. Dock inte den gamla kyrkogården mellan Koskullskulle och Malmberget som är belägen i närområdet.
- Och som lagarna är utformade får man inte i sådana här fall röra en kyrkogård, säger Kerstin Pettersson, ordförande i Malmbergets kyrkoråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om