Smakrika sötsaker med tydlig baktanke

På bageriet i Malmberget finns det en baktanke med allt. Hallonen ska smaka hallon och råvarorna ska vara av kvalitet. "I dag är folk så vana vid syntetiska smaker att de nästan blir förvånade när de smakar på ett hallon", säger Emma Hansson på Bageri Baktanke.

Foto: Emma Eriksson

Malmberget2015-08-07 05:00

Det råder ett lugn på Bageri Baktanke i Malmberget. Alla saker är undanstädade och semestertiden har lagt sig över köket. Men Emma Hansson och Frida Åhl kliver trots det in på deras arbetsplats en solig dag för att möta Duo.

– Det är nästan som man har abstinensbesvär efter att få baka, man måste få knåda, smaka, röra och känna doften av nybakat, säger Frida Åhl, som arbetat hos Emma i drygt tre år.

Bageriet har nu stängt över sommaren och till hösten är det läge för en ny lokal då de bestämt sig för att lämna Malmberget.

– Vi har olika alternativ för hur vi ska fortsätta verksamheten men vi måste räkna på det innan vi bestämmer vilken väg vi ska gå, säger Emma Hansson.

Emma, som drivit bageriet sedan 2011, hade länge haft en dröm om ett eget bageri. Efter att ha samlat på sig kunskaper i Skåne och Stockholm återvände hon hem till Malmberget och startade Baktanke. Ett halvår senare kom Frida in i bilden och i dag är kollegorna oskiljaktiga.

Sida vid sida radar de upp färgglada bunkar och visparna börjar flyga genom luften. Denna dag är det sötsaker som står på menyn i deras bageri. Desserter som ser ut att vara redo för kungliga bröllop vispas ihop på nolltid och arrangeras sedan med vana händer.

– Dekoren är bland det roligaste, en pannacotta ser inte mycket ut för världen innan man får pynta med bär och annat fint, berättar de.

Även om utseendet är viktigt så är det smakerna som är essensen. Båda två betonar att det finns alldeles för mycket av syntetiska smaker i dagens stora sortiment av halvfabrikat.

– Till exempel så är barn ofta vana vid en konstgjord hallonsmak frångodis eller glass. Smaken från ett färskt hallon kommer då som en överraskning, säger Frida.

Desserter innebär ett spännande kontrastarbete där sött möter syrligt eller salt.

– Det är alltid roligt med kontraster, framförallt när man haft en tanke som blir riktigt bra. Salt, kanske i form av en salt kolasås, i kombination med choklad och nötter är en favorit. Hallon och choklad går också alltid bra ihop, säger Emma Hansson.

Den sistnämnda kombinationen får gifta sig i ett högt glas, där hallonbavaroise varvas med en browniebotten och chokladmousse.

– Det här är en lite mer komplicerad dessert, men det går att göra enkel. Toppa chokladmoussen med rårörda hallon och hoppa över både tryffel och bavaroise, förklarar Emma Hansson.

På bänken bredvid radas den lite lättsammare lakritspannacottan med blåbärskompott upp i små glas. Några minuter senare gör en tredje efterrätt dem sällskap i form av en vit chokladmousse med mandellikör och rabarberkompott i små syltburkar.

– Den är också lätt att göra. Och den smakar sommar, säger Emma Hansson medan hon skivar jordgubbar till garneringen.

Recept Emma Hansson Frida Åhl

Lakritspannacotta med blåbärskompott, rostad vit choklad och kaksmulor

8 koppar

Blåbärskompott

300 gr blåbär

100 gr (drygt en dl) strösocker

10 gr (2 tsk) citronsaft

½ vaniljstång

Väg upp alla ingredienser i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, tillsätt stång och frön i kastrullen. Koka under omrörning till simmig konsistens. Fyll upp i koppar och frys.

Lakritspannacotta

440 gr (4,5 dl) vispgrädde

60 gr (2/3 dl) strösocker

5 gr (1,5 tsk) lakritspulver

1 krm havssalt

1,5 st gelatinblad

Blötlägg gelatinet i med kallt vatten. Koka upp grädde, socker, lakritspulver och salt. Vispa för att undvika klumpar av lakritspulvret. Ta kastrullen från värmen och tillsätt gelatinbladen. Fyll kopparna med önskad mängd och kyl. Låt stelna i minst fyra timmar.

Rostad vit choklad

Lägg vit choklad utspritt på en plåt. Om du vill, strö lite havssalt och lakritspulver på chokladen. Rosta på 160 grader i ugn i ca 5 minuter, chokladen ska bli gyllenbrun. Passa noga, det går fort! Låt chokladen kallna helt, innan den grovhackas.

Toppa pannacottan när den stelnat helt med rostad vit choklad och valfria kaksmulor. Dekorera med färska blåbär och gärna något grönt tex. Pistage, citronmeliss, mynta, limecest.

Vit chokladmousse med mandellikör, rabarberkompott, färska jordgubbar och mandelsmulor

8 burkar

Vit chokladmousse

500 gr (5 dl) ispgrädde

300 gr vit choklad

4 msk mandellikör

Koka upp vispgrädden och slå över chokladen. Se till att all choklad är helt smält. Tillsätt likören och rör om. Plasta och ställ kallt 4–5 timmar eller över natten. Moussen måste vara riktigt kall innan den vispas.

Rabarberkompott

300 gr rabarber

100–130 gr (1-1,5 dl) strösocker

½ vaniljstång

5 gr (1 tsk) citronsaft

Hacka rabarberna smått. Väg upp rabarber, 100 gr socker och citron i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, tillsätt stång och frön i kastrullen. Koka sönder rabarberna och koka tills kompotten är simmig. Smaka och tillsätt eventuellt mer socker om kompotten är för syrlig. Koka i så fall upp igen. Låt svalna i kyl.

Mandelsmulor

50 gr smör

50 gr (drygt 0,5 dl) strösocker

50 gr (1 dl) mandelmjöl (om du ej vill köpa mandelmjöl, mal sötmandel)

50 gr (knappt 1 dl) vetemjöl

1 nypa salt

Blanda ihop allt snabbt till en smulig deg med hjälp av till exempel matberedare eller köksmaskin med vinge.

Fördela smuldegen på en plåt. Baka i 160 graders ugn till gyllenbrunt ca 10 minuter, rör om då och då. Låt svalna helt.

Vispa den kalla moussen med elvisp tills den har fått en fluffig konsistens. Vispa den inte för länge då den lätt skär sig. Spritsa eller klicka upp hälften av moussen i burkar. Fördela kompotten på moussen i burkarna, fyll upp med resterande mousse. Toppa med mandelsmulor och färska jordgubbar.

Hallon- och chokladbakelse med hallontryffel och browniebotten

10 glas

Hallontryffel

70 gr (3/4 dl) hallonpuré (100 gr hallon)

55 gr (2/3 dl) strösocker

25 gr (1/4 dl) vispgrädde

80 gr 70% choklad

80 gr mjölkchoklad

35 gr rumstempererat smör

Koka sönder hallonen och sila sedan bort kärnorna så att det blir 70 gr puré. Koka upp hallonpuré, socker och vispgrädde. Slå blandningen över chokladen och mixa slät. Tillsätt smöret och mixa igen. Fördela tryffeln i glasen och ställ i kyl.

Hallonbavaroise

100 gr (1 dl) hallonpuré (150g hallon)

20 gr + 20 gr (1/4 + 1/4 dl) strösocker

30 gr (2 st) äggula

100 gr (1 dl) vispgrädde

1 gelatinblad

Gör hallonpurén på samma sätt som till tryffeln. Blötlägg gelatinet i rikligt med kallt vatten. Vispa ihop 20 gr socker och äggula. Koka upp hallonpurén med 20 gr socker. Slå purén över äggulan under omrörning, slå tillbaka i kastrullen och värm på svag värme under konstant omrörning till 84 grader. Ta av från värmen och tillsätt gelatinet. Ställ i vattenbad för att svalna, rör om då och då. Vispa grädden lätt. När blandningen svalnat till ca 20 grader vänds den ner i grädden. Fördela ovanpå tryffeln i glasen och ställ i kylen.

Browniebotten

120 gr smör

50 gr (2/3 dl) farinsocker

55 gr (2/3 dl) strösocker

35 gr (0,5 dl) vetemjöl

120 gr 70% choklad

100 gr (2 st) ägg

Smörj och mjöla en springform 24 cm i diameter. Ställ ugnen på 200 grader. Smält smöret och slå det över chokladen, rör tills all choklad är smält. Blanda socker och mjöl. Vispa äggen lätt med sockret och mjölet tills det inte finns några klumpar. När chokladen svalnat något tillsätts den i äggvispet. Häll smeten i formen och baka 4–7 minuter tills kakan stannat. Baka inte för länge! Låt kakan svalna innan den skärs till små kuber ca 1,5x 1,5cm, skär bara upp det som behövs till dina bakelser och spara resten som en godbit till kaffet. Sätt 4–5 kuber på hallonbavaroisen och kyl.

Mörk chokladmousse

30 gr (1/3 dl) strösocker

10 gr (2 tsk) vatten

50 gr (3 st) äggula

20 gr (1 msk) turkisk yoghurt

45 gr (0,5 dl) vispgrädde

75 gr 70% choklad

70 gr (4,5 dl) vispgrädde

Vispa 70 gr vispgrädde lätt och väg upp chokladen. Väg upp yoghurten och 45 g vispgrädde i en kastrull. Väg upp socker, vatten och äggula i en liten kastrull. Värm försiktigt på svag värme under konstant omrörning till 84 grader. Häll över i en bunke och börja vispa. Under tiden du vispar koka upp yoghurt och grädde och slå det över chokladen, rör slät. När äggblandningen svalnat vänds chokladen ner. Vänd sist ner allt i den vispade grädden. Fördela moussen i glasen. Toppa med krossade kakaobönor eller hackad mörk choklad och färska hallon.

Ålder: 37 år

Bor: Gällivare

Familj: Mamma, pappa, två systrar och en bror.

Yrke: Bagare och konditor.

Intressen: Bakning, skog, natur, mat och skidåkning.

Förebild: "Sébastien Boudet, han har kloka åsikter och är en fantastisk bagare"

Kan inte vara utan i köket: En spackelskrapa till bakbordet som man delar degar med.

Ålder: 22 år

Bor: Gällivare

Familj: Sambo

Yrke: Bagare och konditor

Intressen: Baka, jakt och vara i skogen, träning

Förebild: "Min farmor, hon var också en bakmänniska"

Kan inte vara utan i köket: En våg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!