Slutet närmar sig?

Den nye ordföranden för service- och tekniknämnden har en tuff uppgift framför sig. Samhällsomvandlingen som rycker allt närmare för Malmbergets centrum.- Det finns risk att hela centrala Malmberget ryker. I juni får vi besked av LKAB, om malmen under centrum är brytvärd, säger Bernd Lass.

I centrala Malmberget finns sporthall, badhus, gymnasieskola, bibliotek, vårdcentral, sjukhem,  Nordan, hyresfastigheter och bostadsrättshus.FOTO: Marie Ridderström

I centrala Malmberget finns sporthall, badhus, gymnasieskola, bibliotek, vårdcentral, sjukhem, Nordan, hyresfastigheter och bostadsrättshus.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2010-04-11 06:00
I centrala Malmberget finns sporthall, badhus, gymnasieskola, bibliotek, vårdcentral, sjukhem, Nordan, hyresfastigheter och bostadsrättshus. När gruvan kommer, kan allt vara i farozonen. Bernd Lass, nyvald ordförande efter bortgångne Klas Holmgren, har nu axlat tunga uppgifter.
- Men vi är flera som delar ansvaret, säger Bernd Lass.
Han tillträdde som ordförande i mars och arbetar som kontorsvaktmästare i kommunhuset. Förutom detta uppdrag, är han ordförande för SKTF.
- Jag har suttit med i nämnden sedan valet -06 och sitter i fullmäktige. Jag har alltid tyckt en massa och kände till slut att jag ville engagera mig för att vara med och påverka., säger Bernd Lass, som en gång i tiden var vänsterpartist men bytte till Socialdemokraterna.
Född i Berlin
Några privata ord om honom: Han är född i Berlin, Tyskland och flyttade till Gällivare som 11-åring. Han är fotbollsdomare. Har familj och fyra vuxna barn.
Han trivs i Gällivare men tycker att vintern på sju månader är i längsta laget. Den långa vintern motiverar skotervänliga beslut, anser han.
- Det är synd att debatten om skoter har blivit så inflammerad. Vi har gott om plats och vi måste finna en bra lösning i samförstånd. Vi har 7 000 registrerade skotrar i kommunen. Vi måste finna en permanent lösning på skoterproblemet till nästa år, säger han.
En utredare ska kika på frågan och komma med ett förslag som förhoppningsvis kan ena befolkningen.
Gruvbrytning tömmer centrum
Samhällsomvandlingen är den stora frågan och här väntas ett klart besked från LKAB den 10-15 juni.
- Då ska de presentera undersökningsresultat från provborrningarna och en framtidsbild för Malmbergets centrum. Bryter de malmen under centrum så ryker allt. Det blir att riva och bygga nytt. Välkommaskolan drabbas, mängder med hyreshus måste bort och sporthall och badhus. Det är många frågetecken. Ska det brytas så måste centrum tömmas.
- Folkets boende blir det stora problemet. Vi får bygga nytt badhus och ny sporthall. Det blir en stor samhällsomvandling, men i nuläget får vi avvakta besked från LKAB, som kommer i juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om