Skrotbilar förvinner och nya kommer

Städkampanjen i Malmberget fortsätter hela sommaren. Efter en sex-veckorsperiod har många områden städats upp. Men, det finns ett problem: skrotbilarna. När parkeringen vid Bergmansgatan tömts på skrotbilar, så kommer strax ett gäng nya skrotbilar.

Skrotbilarna togs bort - men strax kom det nya på parkeringen vid Bergmansgatan. FOTO: Marie Ridderström

Skrotbilarna togs bort - men strax kom det nya på parkeringen vid Bergmansgatan. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2009-07-17 06:00
- Det är en sjuka i vår kommun, att folk lämnar skrotbilar efter sig. Jag tror vi får i hop 100 bilar innan det här är klart, säger kommunalrådet Tommy Nyström.
Samarbete
Förslumningen i Malmberget ska stoppas och ett unikt samarbetsprojekt mellan Topbostäder, LKAB, FAB och Gällivare kommun har inletts. Efter sex veckor av idogt städande ser man resultat. Trasiga skyltar, sly och skräp har försvunnit. Mossa och gräs har bränts bort från trottoarkanter. Glas har plockats upp. Städkampanjen ska fortsätta hela sommaren.
- Visst blir det fint! Den första sexveckorsperioden har avslutats. Nu tar ett nytt städgäng vid, efter GMFF, Gällivare Malmbergets fotbollsförening, som synts gå omkring och bränna gräs om nätterna. I ytterligare tolv veckor ska arbetet pågå, säger FAB:s vd Mats Pettersson.
Ständigt nya skrotbilar
Men det finns ett stort problem. Skrotbilarna, som dumpas överallt och särskilt på parkeringen vid Bergmansgatan. Kommunalrådet Tommy Nyström är bekymrad.
- Vi måste bli av med skrotbilarna. Vi har forslat bort mängder med skrotbilar men det kommer hela tiden nya. De står där med punkterade däck och krossade rutor och läcker olja. Vi transporterade bort sex skrotbilar på parkeringen bakom Frälsningsarmén och strax kom det tre nya eländiga bilar, säger Nyström.
Gud eller kommunalrådet
Det verkar som om folk har upptäckt att någon, Gud eller kommunalrådet, trollar bort de skrotbilar som ställs upp på parkeringen vid Bergmansgatan och i nattens tysta timme levereras nya skrotbilar till platsen.
- Service- och tekniknämnden ska komma med något i ordningsstadgan och bli lite tuffare mot de bilägare som lämnar skrotbilar efter sig, säger Nyström.
Gällivare kommun sätter ut 45 000 blomplantor i kommunen varje år. Malmberget har fått sin beskärda del och på Järnvägsgatan i Malmberget blommar det kring "gruvgubbens fötter", stålstatyn som Germund Isaksson är upphovsman till. Även malmtåget på Järnvägsgatan är prytt av prunkande blomster.
- Jag är riktigt imponerad av det jag har sett hittills. Med gemensamma krafter kommer Malmberget att bli välstädat och fint, säger kommunalrådet Tommy Nyström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om