Skärpta krav – mätvärdet för stendamm halveras

Arbetsmiljöverket skärper kraven om stendamm i arbetsmiljön. Mätvärdet halveras – för första gången på 20 år.

Stendamm. Den som exponeras för stendamm, främst damm med höga halter av kvarts, löper större risk att råka ut för svåra lungsjukdomar som cancer, stendammslunga och KOL.

Stendamm. Den som exponeras för stendamm, främst damm med höga halter av kvarts, löper större risk att råka ut för svåra lungsjukdomar som cancer, stendammslunga och KOL.

Foto: Mattias Forsberg

Malmberget2017-12-28 05:00

På bangården i Malmberget lossas kvartsit, ett ämne vars damm kan ge upphov till stendammslunga och andra sjukdomar som påverkar luftvägarna. Hos LKAB bär alla arbetare så kallad friskluftsmask när det finns risk att utsättas för stendamm. Lars Olausson är huvudskyddsombud vid LKAB i Malmberget.

– I princip har vi lyckats utrota stendammslunga, men man ska inte underskatta hur farligt dammet är och det finns fortfarande arbeten där det kan uppstå en sådan mängd att den är farlig och då vidtar vi alltid åtgärder, säger han.

Man har gjort om processen och förskt "bygga bort" problemen för att få bukt med det som tidigare var ett stort arbetsmiljöproblem. LKAB genomför mätningar av stendamm ett antal gånger varje år. Jonas Eriksson, mättekniker i Malmberget, berättar att man ofta inte får något utslag av stendamm alls.

–  Ser vi att mätaren börjar visa kvartsit så får de som jobar ta på sig mask och det finns en större förståelse nu för hälsoriskerna.

Arbetsmiljöverkets mätvärde för stendamm, eller kvartsit, har sedan 1996 varit 0,1 milligram per kubikmeter luft men under 2018 halverar man mätvärdet till 0,05 milligram vilket också följer rekommendationen från EU:s vetenskapliga kommité. För LKAB innebär detta inget större behov av anpassning, men Lars Olausson välkomnar förändringen.

– Vi ligger under den nivån i princip överallt. Sedan finns det ställen där det kan vara lite farliare och då sätter man på sig friskluftsmask. Att man skärper kraven är bra, vi vill ju bli bättre och bättre på allting. Tittar man på Sverige i stort, exempelvis med svavelrening och liknande, så är vi ändå långt i framkant med arbetsmiljö, säger Lars Olausson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om