Skalven stör nattsömnen

De återkommande skalven i Malmberget påverkar nattsömnen hos människor i Malmberget. I helgen har skakningar känts från Kaptensmalmen, Viri och Elevhemsområdet.

Foto:

MALMBERGET2012-09-17 18:39

Skalv och rivningar påverkar människors stämningsläge. I en enkät (sid 3 dagens NSD) uppger samtliga intervjupersoner att de känner negativa känslor inför avvecklingen av Malmberget.

I helgen har tre seismiska händelser stört nattsömnen hos människor som bor vid Kaptensgropen. En man uppger att han upplever stort obehag när skakningarna kommer och varje sättning/skalv känns som om någon slår hårt i en dörr i bostaden.

- Jag vaknar upp hela tiden och har svårt att somna om. Den störda nattsömnen påverkar humöret. Jag upplever att samhällsbilden i Malmberget har försämrats markant senaste åren. Det är märkligt att LKAB överhuvudtaget fått göra en enorm gruvgrop mitt i ett samhälle. Hur skulle människor i Stockholm, säg Östermalm, reagera om de utsattes för miljöstörande verksamhet och en jättegrop intill sina villor.

Fabian aktiv nu

Mauritz Magnusson, kommunikatör vid LKAB, säger att tre seimsiska händelser registrerats av LKAB under lördagen med magnituder mellan 0,7 - 1,2. Skakningarna härrörde från Kaptensmalmen, Viri, Vitåfors samt Elevhemsområdet. En mindre rörelse registrerades måndag 03.50 från Alliansen.

LKAB rapporterar inte gruvskalv som är under magnitud 1,5 på den lokala skalan.

- Alla de här var svaga, men det hindrar inte att människor kan känna av dem, det beror på vilket djup det kommer i från, vilken berggrund och var man bor. En del vaknar inte alls, andra blir störda av det. Fabian är aktiv nu och den kommer att utvecklas mot Elevhemsområdet, det är en pågående process. Så länge vi bryter malm sker seismiska händelser i hängväggen, säger Mauritz Magnusson.

River 119 hus

Rivningar är en del av samhällsbilden i Malmberget. Nu rivs de sista villorna på Elevhemsområdet. Det är GE Maskintjänst som river.

- Vi river på Terassvägen, sedan finns det flera hus på Trädgårdsvägen som ska bort och sen ska vi riva utanför Elevhemsområdet, på Prinsgatan, säger Ingvar Vingbäck.

Maskintjänst påbörjade rivningarna av Elevhemsområdet i december. Den 15 november ska det vara klart.

- Då har vi rivit 119 hus. Allt har gått planenligt och vi har god vana, det var vi som rev Tallbacka och Myråsen, säger Vingbäck.

Efter rivningarna gröngörs Elevhemsområdet. Allt ska inte stängslas in, det övre området ska bli en gruvstadspark, med lekparker och skateboardramper. Parken ska byggas när Södra länken är färdig, den väg som ska byggas mellan Murgatan och OK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om