Skalv i Malmberget

I går inträffade ett gruvskalv i Malmberget, med en lokal magnitud på 1,3 i malmkroppen Fabian. Händelsen väcker frågor om en uppblockning av Fabianhålrummet är nära förestånde. LKAB vill stoppa fyllningen av Kaptensgropen, i stället vill de fylla Tingvallskulle-gropen.

Foto:

MALMBERGET2010-03-25 12:36

LKAB rapporterar att inga skador skett i gruvan och händelsen har heller inte skapat några produktionstörningar.
- Det här var längre ner och djupare än hålrummet. Det var i Fabian, men själva punkten var inte lokaliserad i närheten av rummet, säger gruvchef Björn Koorem.
Förväntas uppblockningen av Fabianhålrummet ske i närtid?
- Vi kan inte prognosticera exakt när det ska hända men i närtiden har vi väl inga särskilda prognoser, säger han.
Anpassad brytning ger färre skalv
Den senaste tiden har antalet seismiska händelser varit färre än tidigare och det tror Björn Koorem beror på en anpassad gruvbrytning.
- Jag upplever att det har varit förhållandevis bra på den här fronten senaste tiden. Vi försöker anpassa vår brytning i möjligaste mån för att göra det skonsamt ur det här perspektivet och hoppas det har effekt, säger han.
Det utbyggda seismiksystemet ger fler data och när en ökad seismisk aktivitet finns i ett område , flyttas gruvbrytningen temporärt.
- Vi följer de rekommendationer som bergmekanikerna ger oss och utifrån deras modeller och kännedom om hur brytningsläget är och anpassar vi brytningnen, exempelvis i vilken del vi ska bryta i olika malmkroppar, säger han.
LKAB vill fylla Tingvallskullegropen
För närvarande säljs all malm som produceras och Bergmansgatans flyttning är positiv för LKAB.
- Det är bra för brytningen, vi får fler angreppspunkter på malmen, säger Koorem.
LKAB har, som bekant, stoppat fyllningen av Kaptensgropen och väntar nu på besked från tillsynsmyndigheterna. Deras önskemål är att avsluta fyllningen av Kaptensgropen och flytta gråbergstippningen till Tingvallskullegropen som ligger bakom Kungryggen.
- Vi förväntar oss att Kaptensgropen växer så länge vi har brytning i området och det är inte så praktiskt att fylla gropen med gråberg och sedan skotta ut det igen. Det handlar också om säkerhetsfrågor, att komma åt och deponera i Kaptensgropen på ett säkert sätt. När allt är klart då har vi efterbehandlingskravet på oss, säger Björn Koorem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om