Simhall hotas - igen

Snart kan det sista badet vara taget i Malmbergets badhus. Kommunen vill stänga delar av det av besparingsskäl.Skolelever och pensionärer är de som framförallt skulle drabbas.

Malmbergets badhus är återigen på tapeten. Den här gången hotas delar av badhuset att stängas av besparingsskäl.FOTO: John Filipsson

Malmbergets badhus är återigen på tapeten. Den här gången hotas delar av badhuset att stängas av besparingsskäl.FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

MALMBERGET2009-08-18 06:00
Det är inte första gången som Malmbergets badhus är uppe på förslag att stängas. Men varje gång har det mötts av massiva protester.
Inomhusbassängen
Den här gången gäller det inomhusbassängen, som Gällivare kommun planerar att stänga av besparingsskäl inför 2010 års budget.
- Det här kommer som en nyhet för mig, säger Birger Edlund, ordförande i Malmbergets badakademi. Men vi får väl samla våra styrkor på barrikaderna igen, det är i så fall inte första gången.
Besparingens storlek oklar
Enligt det nu lagda förslaget skulle inomhusbassängen i badhuset avvecklas. Övriga verksamheter som sporthall, bowling och utomhuspool skulle dock få vara kvar.
Hur stor besparing kommunen skulle göra genom att stänga bassängen är man ännu inte riktigt klar över. De som i första hand dock kommer att drabbas är skolelever i Malmberget, Koskullskulle och Tjautjasjaur. Samt även motionssimmare och pensionärer, som är de stora grupperna som besöker badhuset i Malmberget.
- Uppskattningsvis har vi väl drygt 100 personer varje vecka som nyttjar bassängen här hos oss, säger Kurt Wiippola, arbetsledare på badhuset.
Så sent som för något år sedan är det senast som badhuset i Malmberget var hotat. Men den gången fick politikerna vika sig efter massiva protester från befolkningen.
Namninsamling
- Under knappt en vecka samlade vi badakademin ihop mer än drygt 800 namn på en protestlista mot en stängning av badhuset, säger Birger Edlund. Och det verkade ta skruv för de styrande ändrade uppfattning efter detta.
Han är inte heller främmande för att det eventuellt kan komma att behövas nya aktioner den här gången också.
- Stillatigande kommer vi absolut inte att acceptera någon stängning av inomhusbassängen här i Malmberget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om