Östra Malmberget ska bli kvar och samrådsmöten ska hållas under hösten med de cirka tusen boenden som idag bor i Östra Malmberget. Arbetet för ett attraktivt östra Malmberget startar praktiskt 2014 efter sammanställningarna av åsikterna från folket. Frågeställningen är bland annat vilka behov de boende har idag - och hur de vill bo i framtiden.
– Vi måste komma ihåg att många vill bo i Malmberget, många trivs bra i Malmberget och vill vara med att utveckla Östra Malmberget, säger Anders Lindberg, informatörchef LKAB.
Ulf Hedman, chef för nya utvecklingsavdelningen tror och hoppas att jobbet med att skapa en fin bostadsdel nära Gällivare kan leda till att folk väljer att flytta till området.
Tommy Nyström, socialdemokratisk kommunalråd, säger att det är viktigt att skolan i Östra malmberget blir kvar för pulsens skull och som dragplåster för annan näringsverksamhet.
– Vi ska även sköta den yttre miljön på ett bra sätt och det finns funderingar på att bygga upp äldre hus i området som flyttas från andra delar av Malmberget för boende. Det ser vi som en bra lösning, säger han.
LKAB har sagt att för de fastighetsägare som vill flytta och sälja sitt hus i Östra Malmberget så kommer LKAB köpa fastigheterna år 2022.
En Malmbergsbo NSD pratat med som bor i Östra Malmberget tycker det känns tryggt med pågående arbete.
– Här är det bra att bo och tänk på allt som satsas. Vi ska få bygga nytt i Gällivare och ambitionen är att östra Malmberget skall bli ett attraktivt samhälle i framtiden, säger han.
– Jag har då alltid trivs i Malmberget. Vi kan öka människornas framtidstro och få människor att inse att vi nu gemensamt har en möjlighet att tillsammans skapa framtidens attraktiva samhälle. Man måste sluta gnälla, överklaga och sätta käppar i hjulet.
Han vill inte vara med i debatten med för- och efternamn.
– Det kan bli så fel, det här är känsligt. Vi som trivs bra vågar inte alltid säga det, för då kan de som inte trivs känna sig kränkta.