Rupert Stenström - stridbar villaägare i Malmberget

Rupert Stenström är en stridbar husägare i Malmberget som får makthavarna att se rött. Nu har han överklagat samverkansavtalet mellan Gällivare kommun och LKAB till högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen.– Avtalet mellan Gällivare kommun och LKAB är extremt dåligt, säger han.

- Avtalet mellan Gällivare kommun och LKAB är extremt dåligt. Skattebetalarna blir vinnare om överklagan får gehör i högsta instans, säger Rupert Stenström.

- Avtalet mellan Gällivare kommun och LKAB är extremt dåligt. Skattebetalarna blir vinnare om överklagan får gehör i högsta instans, säger Rupert Stenström.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2014-01-17 16:29

Rupert Stenström är övertygad om att Gällivare kommun är på väg att göra en riktigt dålig affär. Därför har han med stöd av Villaägarnas Riksförbund, överklagat samverkansavtalet mellan kommunen och LKAB.

– Kommunen sålde Tallbacka, Granbacka, Myråsen och Bäckåsen för noll kronor. Nu vill man göra ännu en dålig affär och skänka bort pengar till LKAB. Jag tror det finns utsikter att vinna målet och då blir alla kommuninnevånare vinnare, säger Rupert Stenström.

"Stort stöd i Malmberget"

Före jul kom domen från Kammarrätten som avslog överklagandet av samarbetsavtalet mellan Gällivare kommun och LKAB. De anser inte att Rupert Stenström visat att markområdet överlåtits till underpris och avslog yrkandet om att förhandsavgörande ska inhämtas från EU-domstolen.

Men Rupert Stenström ger sig inte och nu hoppas han på prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, tidigare Regeringsrätten.

– Det är skattebetalarna som blir vinnare om överklagan får gehör i högsta instans, säger han.

Villaägarnas Riksförbund är beredda att föra striden till EU-domstolen. De menar att malmen under Malmberget kan vara värd 400-700 miljarder. Kommunen får 450 miljoner.

– Jag upplever att jag har stort stöd av malmbergsborna. Däremot ondgör sig makthavarna. Kommunala byggnader, mark och infrastruktur ägs av kommunmedborgarna. Politiker och tjänstemän är satta att förvalta den på bästa sätt. Så sker ej i dag.

Han anser att kommunen ska upprätta ett arrendeavtal som medger gruvbrytning på kommunal mark.

– Då får kommunen rätt till en årlig mineralersättning. Kommunalrådet har rätt i att man inte får mineralersättning om man säljer marken, men det är ju det som man absolut inte ska göra. Och ingen kan heller tvinga kommunen att sälja, säger han.

Farfar var gruvarbetare

Rupert Stenström är en urmalmbergare, född och uppvuxen i samhället. Han återvände till Malmberget efter några år i södra Sverige. Han har varit insatsledare vid Räddningstjänsten, nu är han pensionär.

– Min farfar flyttade upp till Malmberget för att arbeta i gruvan. Min far var tekniker i gruvan. Jag har trivts i Malmberget som har ett exklusivt söderläge med utsikt mot Dundret. Vi har ett milt vinterklimat med mycket soltimmar, men jag tänker inte bli den sista som släcker lyset i Malmberget. Gruvans påverkan gör att många mår dåligt av nattliga sprängningar, damm, buller och skalv. Alla vill ha en lösning på situationen men den ska ske på rätt sätt. Det är något fel på ett rikt gruvsamhälle som inte har råd att ge barnen nya skolböcker. Min dotter fick en kartbok från 1972. Så ska det inte vara. Om kommunen får bättre betalt av LKAB kan skola, vård och omsorg få bättre ekonomi, säger Rupert Stenström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om