Riskzonerna breder ut sig

Riksantikvarieämbetet har följt utvecklingen i Malmfälten i två år. I en rapport skriver de att situationen i Malmberget blir alltmer dramatisk i och med att riskzonerna breder ut sig. De föreslår ett antal åtgärder, bland annat en utredning kring flytt och återanvändning av bebyggelsen.

Stenruinen på Kilen byggdes 1898. Har använts som bostadshus med sex lägenheter, som ungkarlshotell, sprängämnesförråd, murarverkstad och likbod under Spanska sjukans tid. FOTO: Marie Ridderström

Stenruinen på Kilen byggdes 1898. Har använts som bostadshus med sex lägenheter, som ungkarlshotell, sprängämnesförråd, murarverkstad och likbod under Spanska sjukans tid. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2009-07-13 06:00
- Det är ett fantastiskt kulturarv som finns i Malmfälten och en extrem förändringssituation, åtminstone med svenska mått mätt, säger Åsa Dahlin, arkitekt och teknisk direktör vid Riksantikvarieämbetet.

Riksantikvarieämbetet har på regeringens uppdrag följt situationen i Malmfälten i två år. De skriver att situationerna i både Malmberget och Kiruna blir alltmer dramatiska i och med att riskzonerna breder ut sig.

Livsmiljöer och kulturarv är under starkt förändringstryck. Viktigt är att ta tillvara det kulturarv som finns, både materiella och immateriella värden. Detta är också intressant ur ett nationellt och internationellt perspektiv att värna om Malmfältens kulturarv.
Föreslagna åtgärder
De åtgärder som föreslås är:

Att arbetet med långsiktiga strategier för att värna och utveckla kulturarvet fortsätter.

Att förändringsprocesserna kommuniceras på ett lättförståeligt och attraktivt sätt.

Att samverkan med människorna som bor och verkar i samhällena utvecklas.

Att forskning fortsätter.

Att en utredning omgående görs kring flytt och återanvändning av den hotade bebyggelsen totalt sett i Malmfälten.

Att Kiruna och Gällivare kommuners handlingsplaner för hotad bebyggelse utvecklas och genomförs.

Att länsstyrelsen fortsätter att i dialog med kommunerna fördjupa värdebeskrivningarna för områden av riksintresse för kulturmiljö

Att det görs en nödvändig kulturhistorisk värdering, konsekvensanalys och dokumentation av platser och bebyggelsemiljöer.

 Att tillämpningen av regelverket kring kulturvärdena följs upp och utvärderas.

Riksantikvarieämbetet skriver att "läget är nu skarpt" och en rad beslut måste fattas om bebyggelsen i de områden som berörs. De så kallade bolagsområdena är direkt hotade av gruvbrytningen.

Flytten av en eller ett par hela orter på gruvproduktionens villkor uppfattas nog av de flesta som en dramatiska händelser som kan inrymma djupa känslor av förlust, utsatthet och maktlöshet.

Vidare står att läsa att det är minerallagens krav att gruvföretaget ska stå för alla kostnader som flytten av samhällena vållar. Den ekonomiska osäkerheten för kommunerna har på ett olyckligt vis bromsat upp arbetet och viktiga kulturvärden riskerar att gå förlorade.
- Riksantikvarieämbetet har i nuläget inget uppdrag för regeringen men kommer eventuellt att få ett nytt uppdrag. Vi kommer dock att fortsätta att följa och vid behov stödja utvecklingen i Malmfälten, säger Åsa Dahlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om