60 år gammal flaskpost hittades under sporthallsrivningen

När sporthallens betongfundament revs upptäckte grävmaskinisten Anders Bjuhr att han grävt fram något annat än betong och armeringsjärn. "När jag tittade närmare såg jag en flaska som gjutits in i betongen", säger han.

Anders Bjuhr är grävmaskinisten som hittade flaskposten ingjuten i ett betongfundament.

Anders Bjuhr är grävmaskinisten som hittade flaskposten ingjuten i ett betongfundament.

Foto: Linus Nilsson

Malmberget2024-09-22 00:01

Nyheten i korthet

  • En 60 år gammal flaskpost hittades i betongfundamentet under rivningen av en sporthall i Malmberget, enligt grävmaskinisten Anders Bjuhr.
  • Flaskposten, som daterades till 7 juli 1967, innehöll namnen på fem personer, vilket antyder att de kan ha varit involverade i byggandet av sporthallens badhus.
  • Bjuhr påpekar att sporthallen är betydelsefull för Malmbergsborna, vilket framgår av det stora antalet människor som fotograferar rivningsprocessen.

Inuti flaskan som hade gått sönder när grävmaskinisten tagit sig an betongfundamentet fanns en papperslapp.

På lappen, som är något åtgången av fukt och mögel, återfinns namn på fem personer: Sune Olsson, Helge Johansson, Kristina Lundholm, Bernhard Hanne och Bengt Bockegren Bucht. Därefter följer datumet 7 juli 1967 och klockslaget 12.30.

– Det är kul. Det har ju en historia, säger Anders Bjuhr.

undefined
Den här lappen med de fem namnen hittades i den flaskpost som fanns ingjuten i ett av sporthallens betongfundament.

Han själv har ingen koppling till Gällivare mer än att han har jobbat en del med samhällsomvandlingen. Han har varit med och rivit delar av sporthallen och var även med i rivningen av Gunillaskolan som påbörjades 2021.

Rivningen av själva sporthallen har pågått i snart ett år och ännu återstår en del arbete med att få upp betong och armeringsjärn, samt att fortsätta riva betonggrunden som finns gömd under marken.

undefined
Det var när han rattade grävmaskinen som han uppmärksammade att det var något förutom betong och armeringsjärn som han snubblat över.
undefined
Dagens arbete på platsen har gått ut på att få upp armeringsjärn med hjälp av en stor magnet.
undefined
Själva rivningen av byggnadens skal och efterföljande markarbeten har pågått i närmare ett års tid och pågår än.

Ser man till byggnadens historia så uppfördes sporthallen 1959 och år 1968 kunde Malmbergsborna stoltsera med ett nytt badhus. Det skulle dock dröja fram till 1983 innan badhuset och sporthallen byggdes ihop och fick en gemensam entré. Sporthallen som bland annat beskrivits som "Malmbergets essens" av dokumentärfilmaren Mats Hillblom, i samband med att vi intervjuade honom om dokumentären han skapat om sporthallen.

Med tanke på årtalet som anges i flaskposten som gjutits in i fundamentet, alltså 1967, så bör personerna som är omnämnda på lappen ha varit med om att bygga sporthallens badhus.

undefined
En bild från innan rivningen av sporthallen.

Att byggnaden haft stor betydelse för Malmbergsborna, det är något som Anders Bjuhr själv kan skriva under på.

– Det har verkligen märkts att sporthallen betyder mycket. Det är väldigt många som kör förbi och fotar, säger han.

Det här är inte första gången som byggarbetare lämnat fynd till eftervärlden i Malmberget. När ishallen, eller isladan som den kallades i folkmun, revs år 2020 återfanns ett skrin i en av väggarna. Ishallen bygges 1965 av en grupp frivilliga som tillsammans lade ner drygt 40 000 byggtimmar på att färdigställa hallen

Är du en av personerna som skrivit under lappen eller känner du igen något av namnen? Hör då gärna av dig till NSD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!