Befolkningen i Malmberget lider av ett sargat, förslummat samhälle i väntan på flyttning.
– Vi har varit tvungna att tacka nej till nya lägenheter med en hyra på 12000. Folk är oroliga för att tvingas ta en bostad som de inte har råd att bo i. Vem ställer upp då? Det är förnedrande att få hjälp av socialen för dem som kommit upp i åldrarna. Då får du inte ha bil, sommarstuga eller bankmedel. Människor är egentligen livrädda. De som planerar vårt samhälle förstår nog inte vilken psykisk press vi utsätts för, säger Tage Johansson.
Paret har bott i samma lägenhet i 45 år. Många bekanta har flyttat söderut, till barnen.
– Frågan är om det blir en trend att vi måste lämna Malmberget då det inte finns bostäder, säger han.
Tage är 76 och Berit 74 år. På ålderns höst vill de ha en guldkant i tillvaron och inte låsa in sig i ett dyrt boende.
Han kritiserar politikernas högtflygande visioner.
– Nu det är inte visioner man i första hand ska tänka på utan bostäder. Bostäder måste komma före sporthallar. 2017 ska Bolagsvägen vara borta, 2022 ska allt vara borta. Var ska människorna ta vägen? Frågan är om man hinner resa upp bostäder till den anstormningen. Man kan ju inte lita på att människor ska dö undan, man måste ha en planering så människor känner att det finns en framtid.
Berit försöker ta det med ro, i ett Malmberget som delats in i öst och väst. Mellan människorna finns stängsel och rasande gruvhål.
– Det är klart det känns. Förr kunde man gå långpromenader, nu är det stängsel överallt, man känner sig instängd när man inte kan röra sig fritt. Samhällsflytten drar ut på tiden, kanske hinner vi aldrig uppleva den.
De vill bo centralt i Gällivare. Drömläget är vid älven.
– Backen vid Grönskolan har stora fria ytor, tänk om det går att bygga bostäder där, säger Tage.
Han tror inte på planerna att behålla Gravsta och Malmsta.
– Att överhuvudtaget ha kvar blindtarmen i Östra Malmberget känns för mig helt otroligt.
Värsta scenariet är att samhällsflytten stoppas.
– Det går sämre för LKAB. Tänk om man inte får avsättning för malmen och det blir permitteringar. Då får vi leva i ett trasigt samhälle där man tagit bort infrastrukturen. Det vore ett jäkla scenarium. Vi får hoppas att gruvan överlever och att pengarna får stanna kvar och jobba häruppe. Om det går dåligt för LKAB så måste de fixa på hemmaplan först innan de skickar pengarna till Stockholm, säger Tage Johansson.