Populär träffpunkt hotas av stängning

Jeanettes kafé, på Lövberga, hotas av stängning. Kommunen vill använda lokalerna som skolmatsal. PRO protesterar. - PRO har många aktiviteter för pensionärerna på Lövberga i denna lokal och ett mycket gott samarbete med Jeanette, säger Erland Söderberg.

Foto:

MALMBERGET2009-10-14 06:00
Jeanette Johansson är eldsjälen bakom Jeanettes kafé, en populär träffpunkt på Lövberga. Här samlas unga och gamla, för att fika, äta en sallad och umgås. Varje vecka är det aktiviteter i lokalen. På måndag är det stickjunta och läsecirkel. På tisdag språkkurs med kaffe. På onsdag, bingo, varannan torsdag håller kyrkan andakt. Det är julfester och modevisningar. Sånggrupper sjunger för de gamla. Tacokvällarna besöks av ungdomar och pensionärer.
Uppsagd
Men nu är Jeanette Johansson på väg att sägas upp. Lokalerna ska användas som skolmatsal för Välkommaskolans elever. Gällivare kommuns fastighetschef Tommy Sjölund, säger att det handlar om ekonomi.
- Kommunen måste optimera lokalanvändningen, det kommer att förbättra socialförvaltningens ekonomi. Det är dyrt att hyra skolmatsal på Nordan. Vi sparar 1,3 miljoner per år, om vi använder kommunens lokaler och kök på Lövberga. Man kan väl fortsätta ha bingo i lokalen ändå, säger Tommy Sjölund.
PRO protesterar
PRO, med 1 004 medlemmar i Malmberget, protesterar.
- Vi har framfört klagomål till kommunen. Jeanettes Kafé är en viktig verksamhet för pensionärerna. Pensionärerna i Malmberget bör ha ett ställe dit de kan gå för att dricka kaffe eller äta lunch utan att behöva anlita en anhörig för detta, säger Märtha Tina..
Ingrid Eriksson instämmer.
- Jag blir så upprörd. Det är en så viktig lokal för pensionärerna och Jeanette betyder så mycket för pensionärerna, säger hon.
- De kan inte ta bort allt i Malmberget, man kan acceptera att saker försvinner genom gruvbrytningen, men nu får de väl besinna sig, säger ordförande Erland Söderberg.
Stor social betydelse
Jeanette Johansson är ledsen. I elva år har hon drivit kafé på Lövberga. Nu är hon uppsagd till juni 2010, men måste antagligen lägga ner till jul, eftersom hon inte kan investera i nya kassasystem som blir obligatoriska från januari, om hon inte får ha kvar sin verksamhet i huset.
- Jag känner mig motarbetad och inte välkommen i kommunen. Jag vet att vi betyder så mycket för pensionärerna. Det känns väldigt tråkigt om vi måste lämna verksamheten, säger Jeanette Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om