Orsaken till knivhuggen – 21-åringen kan vara bipolär

Under tisdagen inleddes rättegången mot den 21-åring som misstänkts för försök till mord efter att ha knivhuggit sin vän och rumskamrat två gånger. "Jag ville inte döda honom," säger den misstänkte mannen.

21-åringens försvarsadvokat Filip Backe, menar att sin klient misstänkts vara bipolär. Vilket kan vara anledningen till gärningen.

21-åringens försvarsadvokat Filip Backe, menar att sin klient misstänkts vara bipolär. Vilket kan vara anledningen till gärningen.

Foto: Linus Nilsson

Malmberget2020-07-21 19:49

Den misstänkte mannens försvarsadvokat, Filip Backe, anser att brottet borde rubriceras som försök till dråp eller misshandel. Det grundar han på att skadorna inte varit livsfarliga, vilket man enligt Filip Backe kunde förvänta sig om den misstänkte var ute efter att döda målsägande. Den misstänkte ska även ha ringt 1177 i tron om att numret gick till ambulansen. Backe menar att skadorna inte försatt målsägande i en livshotande situation och därför ska inte 21-åringen prövas för försök till mord.

Enligt Backe ska även hans klient lida av en psykisk ohälsa och det ska även finnas en misstanke om att 21-åringen kan vara bipolär, ett påstående som styrks av att 21-åringen haft kontakt med psykiatrin angående sitt mående. 

Enligt chefsåklagare Anna Bergström finns det inget direkt motiv till varför brottet har skett något som inte heller tingsrättsförhandlingen lyckades bringa klarhet i. 

– Det är helt obegripligt att förstå handlingen om den misstänkte inte är sjuk, säger Filip Backe. 

Under förhöret i tingsrätten sade den misstänkte 21-åringen att han ska ha blivit arg på målsägande, då denne inte ska ha städat efter sig i hemmet. I förundersökningen har mannen uppgett att målsägande har "dragit ner bostaden i skiten".

 I förhör med målsägande ska ingen argumentation inträffat innan knivhuggen utdelades mot honom.

Kammaråklagaren Ulrika Schönbeck, menar att huggskadan mot axeln kunde ha varit livshotande, eftersom skadan var nära en pulsblodådra. Schönbeck säger i sin slutplädering att den misstänkte måste ha förstått risken med att hugga var han huggit. Därför anser hon att mannen ska dömas till försök till mord alternativt dråp. I sitt andra handsyrkande misshandel anser hon att misshandeln ska betraktas som en grov misshandel, på grund av att skadorna varit livsfarliga. 

Under pläderingen lyfte Schönbeck också att gärningen skett oprovocerat då målsägande haft ryggen mot den misstänkte mannen.

– Han har visat prov på en hänsynslöshet och råhet, säger hon.

Ulrika Schönbeck ansåg att det kändes bra efter tisdagens rättegång. 

Kommer du överklaga domen om den misstänkte fälls för misshandel?

– Det får vi se då när det är ett andrahandsyrkande. Jag har räknat med att det kan bli så, säger hon.

21-åringen ska ha användt den här kniven för att hugga sin rumskamrat.
21-åringen ska ha användt den här kniven för att hugga sin rumskamrat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!