Oro på Ormkullen - "Vi vill inte bli en isolerad ö"

De nya vägarna i Malmberget kommer att ge en större trafikbelastning på vägar som tidigare inte haft genomfartstrafik.- Jag är rädd för att det blir besvärligt och långt till kompisarna på andra sidan Gropen, säger 16-årige Simon Olofsson.

Det kommer att bli svårt. Hur man än lägger vägarna kommer någon att bli lidande, säger miljö- och byggnämndens ordförande Ulf Normark.FOTO: Marie Ridderström

Det kommer att bli svårt. Hur man än lägger vägarna kommer någon att bli lidande, säger miljö- och byggnämndens ordförande Ulf Normark.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2009-07-14 06:00
När vägar kapas i Malmberget och nya vägar byggs, då förändras allt. Malmberget delas i öst och väst. Risk finns för nedläggning av butiker i centrum. I bostadsområdet Ormkullen, längst ut i östra Malmberget, är oron stor.
- Bara vi inte blir helt instängda bakom Guds rygg. Ingen vill att Ormkullen ska bli en isolerad ö, säger Anita Järleros.
Hon har bott på Ormkullen i hela sitt liv. 1973 tog hon över sitt föräldrahem tillsammans med maken Bengt Järleros.
- Vi på Ormkullen har varit lite förskonade. Här är lugnt och fridfullt, lite trafik och vi störs inte på samma sätt av gruvan, säger han.
De tycker att det är bra att kommunen går in i en dialog med dem. De oroar sig nu för sjunkande fastighetspriser och långa omvägar för att ta sig in mot centrum. Troligtvis kommer de att börja handla på Malmheden.
Kompisar på andra sidan
Familjen Olofsson delar grannarnas oro. Sonen Simon tror det kan bli besvärligt att ta sig till kamrater på andra sidan Gropen. Dottern Matilda funderar på hur hon ska ta sig till centrum när vägen stängs.
- Det blir lång väg till utebassäng, bibliotek och Svanparken, säger hon.
Föräldrarna tänker delta i dialogmöten med politiker och LKAB. De vill inte ha tung trafik nära Malmstaskolan och de önskar att busstrafiken utökas.
Utsikt mot vägbank
- Vi vill inte bli instängda på Ormkullen. Det är många äldre som bor här, de som inte har bil och körkort får det besvärligt. Östra länken är inte bra för de som bor på Murgatan. De får en jättehög vägbank som utsikt och ser i princip inte ut till parken, säger Bengt Olofsson.
Familjerna trivs på Ormkullen där de har skogen inpå knuten, med skoterled och skidspår. Men när gruvan kommer närmare blir läget sämre.
- Vi vill ju inte ha avspärrade områden och stängsel bakom husen, säger Britta Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om