Ny rivningsvåg i Malmberget

Nu rullar grävskoparna mot nya rivningshus i Malmberget. 16 hus ska rivas. Kvarteret Spoven stängslas in och rivning förbereds trots att ett hus fortfarande är bebott.

Conny Johansson är arbetsledare för vägbygget Sydvästra länken, ett mångmiljonprojekt som ser ut att gå åt skogen.

Conny Johansson är arbetsledare för vägbygget Sydvästra länken, ett mångmiljonprojekt som ser ut att gå åt skogen.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2013-09-06 05:00

– Vi vill få bort de tomma ödehusen. Det blir på något sätt spökhus i samhället. Nu ska husen rivas och gräsmattor planeras så det ser lite trevligare ut, säger projektledare Elena Ström, LKAB.

Men en husägare har inte accepterat LKAB:s bud.

Hur kan ni riva när inte alla flyttat ut?

– De får bo kvar. Vi som ansvarar för anläggningsjobben har inget med inköp av fastigheter att göra. Vi ska riva med försiktighet därför att ett hus i området är bebott, säger Ström.

Kan det bli ett hinder för gruvbrytningen?

– Nej inte i dagsläget. Vi har redan startat rivningarna. Maskintjänst har rivit Parkkiosken. De är specialister och vi har anlitat dem flera gånger. Husen ska saneras före rivning, det är en hel procedur av säkerhetsåtgärder då husen innehåller asbest, säger Ström.

Tio hus i kvarteret Spoven rivs. Sex hus spridda i Malmberget rivs, bland annat musikhuset Gropen.

– Vi har erfarenhet sedan tidigare på Elevhemsområdet där vi rev 122 hus. Tomma hus utsätts för skadegörelse, fönster krossas, folk går in, säger Ström.

Vägbygge hindras

I oktober är vägen Syd-sydöstra länken klar som ska ansluta till Sydöstra länken. BDX är entreprenör, arbetsledare är Conny Johansson.

– Vägen är 1 100 meter och ansluter till Mellanvägen. Vi har byggt en bro. Gång- och cykelvägen öppnas i oktober, men Syd-sydöstra länken öppnas inte. Planerna var att vi skulle bygga en väg upp till Bergmansgatan, men vägen kan inte byggas nu, säger Conny Johansson.

Kommer ett mångmiljonprojekt att gå åt skogen?

– Det kan jag inte svara på. Problem är till för att lösas. Det var ett klokt beslut att spara Trädgårdsvägen som kan användas i fyra år till, säger Johansson.

Karl Wikström, samhällsomvandingschef, LKAB, säger att Gällivare kommun gett rivningslov men vägbygget måste vänta.

– Vi kan inte dra en väg genom en fastighet vi inte har tillgång till. Det är ingen bra situation men vägen kommer att öppnas kanske redan nästa år. Huset ska bort förr eller senare. Vi har inte kommit överens med fastighetsägaren men vi jobbar med det. Vi följer en ersättningsprincip som är väl definierad, marknadsvärde plus 25 procent i expropriationstillägg, som om huset stod och värderades i Gällivare. Om inte LKAB kommer överens så får kommunen ta över och göra en expropriation, säger Wikström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om