Nu ska ungdomarna få Koll på cashen

- Det är för lätt att låna pengar i dag, säger Jonas Gustafsson, kronofogde.

Ylva Nelson och Lina Sigelind, 16 år, och båda elever på Välkommaskolan tycker själva att de har bra koll på sin ekonomi.

Ylva Nelson och Lina Sigelind, 16 år, och båda elever på Välkommaskolan tycker själva att de har bra koll på sin ekonomi.

Foto: John Filipsson

MALMBERGET2010-05-03 06:00
Många ungdomar hamnar i en skuldfälla redan tidigt i åldrarna. Något som har uppmärksammats av Kronofogden.
Ungdomars skuldsättning har ständigt ökat i omfattning under de senaste åren. Lättillgängliga lånemöjligheter är en stark bidragande orsak till deras skulder. Enbart i Gällivare finns det i dag 53 ungdomar som har hamnat hos kronofogden.
SMS-lånen är en stor bov i det här dramat och förödande för många ungas ekonomi.
- Att hamna i kronofogdens register kan vara en black om foten för många unga senare i livet, säger Jonas Gustafsson.
Svårt ta sig ur
Att många unga hamnar i en skuldfälla, som de sedan kan ha svårt att ta sig ur har uppmärksammats av kronofogdemyndigheterna runt om i landet. Därför har kronofogden tillsammans med Finansinspektionen och Konsumentverket inlett ett myndighetssamarbete, kallat "Koll på cashen". Målet är att höja kunskapsnivån och intresset för privatekonomi hos gymnasieungdomar.
- Samarbetet och kurserna inleddes höstterminen 2009 och vi tycker det har fått en väldigt lycklig start. Detta, eftersom 53 klasser på 27 olika orter i landet deltog under den första terminen.
Koll på cashen har fortsatt under vårterminen 2010, och en av de gymnasieskolor som deltar är Välkommaskolan i Malmberget.
I slutändan är det pengar som hägrar för den vinnande klassen, första pris är 15 000 kronor till klasskassan.
- Vi har haft ett 10-tal elever som har deltagit i kursen både flickor och pojkar säger Cecilia Jönsson, lärare på skolan.
Välkommaskolans tävlingsbidrag är redan inskickat, eftersom slutdatumet är den 1 maj.
- Så nu håller vi bara tummarna på att vi blir de slutliga vinnarna i den här omgången.
Stort intresse
Enligt Cicilia Jönsson har det varit ett stort intresse bland skoleleverna för att få delta i den här kursen. Samtidigt som hon anser att den personliga ekonomin är ett jätteviktigt ämne för dem mellan 16 och 18 år.
- Det är oftast i den åldern unga människor har flera utgifter än vad de har inkomster för, säger hon.
Två elever som går på Välkommaskolan är Lina Sigelind och Ylva Nelson, båda 16 år, men ingen av dem har deltagit i den här kursen.
- Vi tycker vi klarar oss ganska bra på studiebidraget genom att vi är sparsamma och inte har några stora utgifter eftersom vi fortfarande bor hemma, säger de.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om