”Norrbottenskungen”, översten, kommunpolitikern och riksdagsmannen Carl Otto Bergman har minst sagt haft stort inflytande på Malmfälten och dess gruvindustri. Framförallt då han under 1800-talets slut låg bakom att gruvfyndigheterna åter hamnade i svenska händer efter att ha tillhört engelsmännen i ett antal år. Tillsammans med Gustaf Emil Broms bildade han AB Gellivare Malmfält och tog senare över aktiemajoriteten i det då privatägda LKAB.
– Han har varit grunden till LKAB och satt sin glans i samhället. En driftkraftig karl som hade storartade planer för hela Norrbotten, säger Patrik Johansson.
Carl Otto Bergman hann under sin tid i Malmberget och Gällivare med att bygga bland annat disponentvillan, bolagskontoret och Fjällnäs slott. Byggnader som med största sannolikhet utmärkt sig extra mycket i dåtidens kåkstadssamhälle.
– Vilket blickfång de måste varit. Han byggde så detaljrikt, exklusivt och flott, mycket för att imponera då regering och kungligheter kom på besök, berättar Patrik Johansson.
Bolagskontoret, som byggdes 1894, utsmyckades med bland annat kungakronor och Carl Otto Bergmans karaktäristiska drakar på taket. Drakarna var tänkta att beskydda huset och dess ägare. Patrik Johansson menar att det är unika föremål som tillsammans med delar av interiören sparats innan rivningen påbörjats.
– Min förhoppning är att de ska visas upp på något sätt. En tanke finns på att bygga en kuliss där man kan fota sig i Carl Otto Bergmans eleganta miljö. För bröllopsfotografering och liknande, säger han.
Kontoret ägdes till en början av Gellivare Malmfält innan det hamnade hos LKAB. I över hundra år har byggnaden använts som kontor och mötesplats innan samhällsavvecklingen och gruvans utbredning nu tvingat fram rivningen.
– Kontoret är som ett minne från en svunnen tid. Nu finns bara disponentvillan kvar från storhetstiden, menar Patrik Johansson.
Samtidigt lyfter han både LKABs och rivningsbolagens samarbete och vilja att försöka bevara så mycket som möjligt av kontorets detaljer och interiör.
– Vi tycker såklart det är viktigt att försöka bevara den kulturhistoriska miljön. Exakt vad vi kommer göra med sakerna vet vi inte i dagsläget, säger Maritha Mossberg, kommunikatör på LKAB i Malmberget.