På grund av den expanderande gruvbrytningen kryper stängslet som markerar industriområdets risk- och rasområde allt närmare Malmbergets kyrkogård. Med anledning av de pågående förändringarna och den 25 år långa gravrätten har kyrkofullmäktige därför beslutat att inga nya kistnedsättningar kommer göras på kyrkogården från och med i år.
– Det är svårt att sia om hur Malmberget kommer se ut om 25 år, det är en väldigt lång tid och vi ser ju hur det förändras i samhället redan idag. Så det är eftersom man tar ett ansvar för framtiden som man har fattat det här beslutet, säger Helena Lillbro, kyrkokamrer vid Gällivare-Malmbergets pastorat.
Helena Lillbro uppger att de för kontinuerliga diskussioner med LKAB och att de i dagsläget inte känner oro över kyrkogårdens framtid under de kommande 25 åren, men att beslutet är taget som något utav en försiktighetsåtgärd.
– De har gjort olika undersökningar och det har inte visat sig finnas fog för någon oro på det sättet. Utan det är just för att det är svårt att säga exakt hur det kommer att bli som fullmäktige och rådet ville vara ansvarstagande och ta ett ansvarfullt beslut. Det man kan känna oro för är hur pass lättillgänglig kyrkogården kommer att vara beroende på utvecklingen i övrigt, men inte för kyrkogården i sig, säger hon.
Tina Benson, informationschef vid LKAB, menar att gruvverksamheten inte kommer påverka kyrkogården i Malmberget.
– Utifrån vad vi vet idag så avser vi inte att flytta eller avveckla kyrkogården, säger hon.
Möjligheten till gravsättning i minneslund och askgravlund kommer fortfarande att kvarstå. Gemensamt för de båda är att platsen för gravsättning inte märks ut och att askor grävs ner i ett delat gravområde. Helena Lillbro betonar att det nuvarande underhållet inte kommer att bli lidande.
– Naturligtvis kommer allt fortsätta skötas precis som vanligt, skillnaden är att man inte sätter ner nya gravar. Det kommer klippas som vanligt och snöröjas som vanligt, så den oron behöver man inte känna, säger hon.
Den 4 februari kommer det anordnas en kväll på Gällivare församlingsgård angående just begravningsverksamheten.
– Då bjuder vi in allmänheten för att prata om verksamheten generellt, men också kring de här frågorna och eventuella funderingar, säger Helena Lillbro.