Nostalgin flödade i Kåkstan

I helgen öppnade Kåkstan sina sommarutställningar. Konstnärerna Stig, Tord och Lotta Pettersson visade sina bilder av Malmberget. - En utställning som drunknar i nostalgi, säger Stig Pettersson.

"Tanterna i tvättbäcken" akryl av Tord Pettersson.

"Tanterna i tvättbäcken" akryl av Tord Pettersson.

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2011-06-13 06:00

Kultursommar i Kåkstan bjuder på flera spännande utställningar. I utställningen "3 Pettersson" visas motiv från ett svunnet Malmberget. Det är bröderna Stig och Tord Pettersson, samt Stigs dotter Lotta Pettersson som i sina bilder vill spegla den förändring samhället genomgått.

Det är en trevlig och nostalgisk utställning med mångskiftande motiv från Malmberget. Här finns "Tanterna i tvättbäcken". Det gamla sovringsverket i Hermelin, och bolagsområdet på den tid då rälsbussarna gick mellan Gällivare och Malmberget.

Berättarglädje
Tord Petterssons målningar går i folkkonstens spår, med berättarglädje, detaljrikedom och starka kulörer. Livligt berättar han för besökarna om loket som tappade sina malmvagnar vid lokstallet i Hermelin.

- Vi bodde intill lokstallet och hörde smällen, alla ungar sprang till lokstallet för att titta. Den dagen kom vi försent till skolan, säger han.

Lotta Pettersson är född 1972 och bor numera i Dalarna. Hon är en skicklig smideskonstnär som går i sin faders efterföljd, när det gäller måleriet. Intresse för järn tillskriver hon sin uppväxt i skuggan av LKAB:s järnmalmsgruvor.

Stig Pettersson visar skickligt gjorda etsningar och akvareller, som berättar om tider som flytt. Äldre Malmbergsbor minns säkert Frank och Walters verkstad, midsommarfirandet på Välkommaberget och den vackra trähusbebyggelsen i centrala Malmberget.

Liv i Kåkstan
Vid vernissagen i Föreningshuset, vaknade Kåkstan till liv och många besökare kikade in på övriga utställningar i Kåkstan, flygfoton från Malmberget, Lars Israelssons utställning om kommunsouvenirer i Sverige, samt filmvisningen om Malmbergets kulturmiljöer av Michael Johansson.

I bodarna såldes hantverk, perenna växter från Trädgårdsamatörerna och i kaféet "endast för nyktra" serverades kaffe och hembakat bröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om