LKAB har fått mycket kritik i samband med samhällsomvandlingen men det finns en annan sida. Nöjda villaägare som ser gruvans utbredning som en möjlighet att sälja huset och starta på nytt.
– För oss är det här helt fantastiskt, vi ville sälja villan och flytta till något mindre. Vi är jättenöjda och tycker inte det var något problem att prata med LKAB. Kalle Wikström var väldigt tillmötesgående och han var själv här när besiktningen gjordes, säger läraren Berith Kalander.
"Framtiden känns spännande"
Paret Kalander har ett fräsch och välunderhållen villa. De tog själva initiativ till försäljningen.
– Det gick snabbt och smidigt. Ove har byggt villan som vi haft i 34 år, 117 kvadratmeter uppe och 117 kvadratmeter nere. Nu slipper vi gräva om grunden och lägga nytt tak. Jag förstår att barnfamiljer kan vara ledsna om de lämnar sina hus och pengarna inte räcker till en ny villa men för oss är det perfekt, säger Berith Kalander.
– Vi bor i ett gruvsamhälle, ett samhälle i förvandling. Det har jag vetat hela mitt liv. Som barn flyttade vi från Robsam som stängdes på grund av rasrisk. Kyrkan har flyttats, centralskolan sprängts, vägar dragits om. Nu är vi fria och framtiden känns spännande. Jag är öppen för allt, jag vill vara wild and crazy. Vi kommer att hyra huset, sen kanske vi säljer allt vi äger och flyttar till Göteborg eller till Gällivare, vem vet. Vi är färdiga med huset och jag är jätteglad att LKAB köpt det. Nu vill jag göra något annat än städa ett stort hus, säger Berith Kalander.
Positiva till LKAB
Ove Kalander instämmer. Han är pensionär men arbetar halvtid som musiklärare.
– Många klagar på LKAB, men jag är realist. Vi har fått bra betalt. Gällivaretillägget på 25 procent är ren goodwill från företaget. Dom ger mer än lagen säger. Det är bra läge att sälja nu, huspriserna har skjutit i höjden. När byggandet kommer i gång kommer huspriserna i Gällivare att gå ner, säger han.
Att leva vid gruvan där staketet kommer närmare och närmare är deprimerande.
– Det är bara att acceptera gruvans utveckling. Egentligen tillhör vi etapp fyra med inlösen 2022 men det är många som gör som vi, säljer till LKAB i förtid. Det känns olustigt att bo på ett industriområde. Många mår dåligt i Malmberget. Överklagningar drar ut på plågan. Samhällsomvandlingen borde gå fortare, säger Ove Kalander.